Campagne

Miljoenen uitgetrokken in strijd tegen onbedoelde zwangerschappen

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLMiljoenen uitgetrokken in strijd tegen onbedoelde zwangerschappen
RTL

Eén op de vijf vrouwen in Nederland is wel eens onbedoeld zwanger geweest. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Paul Blokhuis, vindt dit veel te veel en trekt daarom 53 miljoen euro uit voor een voorlichtingscampagne om deze onbedoelde zwangerschappen te voorkomen.

Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt niet alleen dat één op de vijf vrouwen in Nederland ooit onbedoeld zwanger is geweest, maar ook dat 68 procent van die zwangerschappen ongewenst was. Van alle vrouwen die met een onbedoelde zwangerschap bij de huisarts komen, besluit 81 procent tot een abortus.

Jong, migrant en laagopgeleid

Dat zijn er veel te veel, vindt staatssecretaris van Volksgezondheid, Paul Blokhuis. "Met name jonge mensen, migranten en laagopgeleiden zijn kwetsbaar en weten niet altijd de weg naar goede informatie te vinden en naar begeleiding bij anticonceptiegebruik", schrijft hij in een brief aan de Kamer.

Fiom, specialist in ongewenste zwangerschap, is blij met de 53 miljoen euro. "Het lijkt heel veel geld maar er moet ook veel gebeuren. Het gaat om heel veel vrouwen", zegt woordvoerder Esmee Burghout.

Niet meer ongesteld

Charlène van de Water (20) merkte drie jaar geleden dat ze zwanger was. "Na zes weken kwam ik achter de zwangerschap, toen ik niet meer ongesteld werd. Ik gebruikte de pil maar ben toch zwanger geraakt", zegt Charlène tegen Editie NL.

"Ik was zeventien jaar, dat is natuurlijk geen geschikte leeftijd om moeder te worden. Toch was het voor mij direct duidelijk dat ik de verantwoordelijkheid voor het kindje wilde nemen", zegt Charlène. "Al dacht ik wel: 'hoe ga ik dit allemaal regelen?'"

Postnatale depressie

Ondanks dat haar familie goed reageerde op de zwangerschap, stopte Charlène met haar mbo-studie uit angst dat ze door haar klasgenoten wél veroordeeld zou worden. "Tienermoeders worden echt in een hokje geplaatst. Ik heb zelf ook met felle vooroordelen te maken gehad. Dat is erg moeilijk."

Toen Charlène’s dochtertje Jailynn werd geboren, woonde Charlène nog bij haar moeder. "Ik kreeg een postnatale depressie, waarna ik acht maanden in een leef-/leerhuis van hulporganisatie Siriz heb gewoond. Inmiddels gaat het veel beter: ik woon samen met mijn dochter en ga weer naar school."

Voorlichtingscampagne

Wanneer de voorlichtingscampagne begint en hoe deze er precies gaat uitzien, is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat er over "bewust anticonceptiegebruik" wordt geïnformeerd en de consequenties van onbedoelde zwangerschap worden besproken.

"Voor vrouwen die desondanks toch onbedoeld zwanger raken, zorgen we voor goede informatie over waar zij ondersteuning kunnen vinden", schrijft Blokhuis in zijn Kamerbrief.

Lees meer over
Fiom