Vervelende gevolgen

Impact van vechtscheiding op kind: 'Ik cijferde mezelf weg'

Door Editie NL ··Aangepast:
Impact van vechtscheiding op kind: 'Ik cijferde mezelf weg'
RTL

Afgelopen donderdag draaide de film 'Vechtmeisje' voor het eerst in de bioscoop. In deze film volg je een meisje dat slachtoffer is geworden van een vechtscheiding. Helaas zijn veel kinderen hiervan de dupe (geweest), zoals Dionne. Wat voor impact heeft het op een kind?

Scheidende ouders die niet meer met elkaar door een deur kunnen, elkaar zwartmaken tegenover de kinderen en constant ruzie maken, dan spreek je van een vechtscheiding.

Veel kinderen van gescheiden ouders zien vader niet meer: 'Ik neem hem niks kwalijk'
Lees ook

Veel kinderen van gescheiden ouders zien vader niet meer: 'Ik neem hem niks kwalijk'

De 23-jarige Dionne heeft na 18 jaar nog steeds veel last van de gevolgen van de vechtscheiding van haar ouders. Haar ouders zijn gescheiden toen zij vijf jaar oud was, en dat ging niet zonder slag of stoten. "Veel mensen gaan ervan uit dat ik die scheiding niet heb meegekregen omdat ik zo jong was. Dat is echt onzin: het maakt niet uit hoe oud je bent, een vechtscheiding duurt heel lang en heeft dus zeker impact."

'Ik cijferde mezelf weg'

"Vroeger luisterde niemand naar wat ik vond, dus ik was gewend dat mijn mening er niet toe deed. Daardoor heb ik vaak moeite met het aangaan van de confrontatie en cijfer ik mezelf te veel weg", vertelt Dionne. "Dit heb ik mezelf vroeger aangeleerd, omdat ik bang was om anders een van m'n ouders te verliezen."

Destijds heeft Dionne geen hulp gekregen, dit ziet ze ook terug in de film 'Vechtmeisje'. "Er kwamen veel emoties bij me naar boven door de film, ik kon me er goed in inleven", vertelt Dionne. "Het is niet zo dat er geen begrip is voor kinderen in een vechtscheiding, maar er zijn maar weinig mensen die er bij stil staan en vragen: 'Hoe is het voor jou?' In deze film vraagt ook niemand aan haar hoe zij zich erbij voelt. Dat was bij mij ook het geval. Ik had zo graag gewild dat iemand me dat vroeg, zodat je voelt dat jouw mening en gevoelens er ook toe doen."

Trailer 'Vechtmeisje'

Altijd zorgen voor anderen 

Elk jaar krijgen, volgens cijfers van het CBS, zo'n 6 duizend kinderen te maken met een vechtscheiding. Er bestaat geen eenduidige definitie van zo'n complexe scheiding. "Maar als ouders volgens hun kinderen niet meer praten met elkaar, ruzie hebben, niet naar elkaar luisteren of elkaar zwart maken, dan is er volgens Villa Pinedo spraken van een vechtscheiding", vertelt Marsha aan Editie NL. "Het draait om de gevoelens van de kinderen."

En die worden flink beschadigd door de situatie. "Kinderen die in een vechtscheiding hebben gezeten zijn gewend om altijd rekening te houden met gevoelens van hun ouders, ze hebben het gevoel dat ze altijd moeten zorgen voor anderen", legt Marsha uit. 

Niemand willen verliezen 

"Ze willen niemand verliezen, geen van hun ouders verdriet doen en dus proberen ze het beiden naar hun zin te maken", vertelt Marsha. "Ze gaan daarbij confrontaties uit de weg, komen niet voor hun eigen gevoelens op en zetten zichzelf constant op de laatste plaats. Hier hebben ze op latere leeftijd veel last van."

 

© Vechtmeisje

'Ik luister naar ze'

Dionne vindt het mooi dat deze film gemaakt is. "Zo zien mensen het eens vanuit de ogen van een kind, en kunnen ze misschien beter inspelen op de behoeften van hen in die rotte situatie."

Inmiddels heeft Dionne sinds twee jaar zelf hulp gezocht. Ook biedt ze hulp aan andere gedupeerde kinderen. "Ik ben buddy bij Villa Pinedo. Ik geef steun en tips aan kinderen die in een vechtscheiding zitten, en het belangrijkste: ik luister naar ze."