Basisschool

Onderzoek naar schoollunch: 'Het kan bijdragen aan de gezondheid van kinderen'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLOnderzoek naar schoollunch: 'Het kan bijdragen aan de gezondheid van kinderen'
RTL

Het ene kind krijgt een witte boterham met chocopasta mee naar school, het andere kind een bruine boterham met kaas en weer een ander kind krijgt helemaal niks mee. De lunch van kinderen die overblijven op school verschilt nogal. De Wageningen Universiteit onderzoekt nu of een gezonde schoollunch voor alle kinderen haalbaar is.

De kinderen van de Triangel in Lunteren kregen vandaag een gezonde lunch voorgeschoteld. Met volkorenbrood, gezond beleg en heel veel groenten. Monique Vingerhoeds van de WUR onderzoekt welk effect dit op de kinderen heeft.

Rotterdamse Johan smeert nu boterhammen voor arme kinderen met hulp van Albert Heijn
Lees ook

Rotterdamse Johan smeert nu boterhammen voor arme kinderen met hulp van Albert Heijn

"Het is een illusie om te denken dat een kind met één gezonde maaltijd per dag meteen gezond is. Maar het kan zeker bijdragen", zegt ze tegen Editie NL. Tijdens de schoollunch eten alle kinderen hetzelfde. Op die manier kunnen alle kinderen leren dat gezond eten ook lekker kan zijn.

"Als het ene kind een pannenkoek met chocopasta eet en het andere kind een volkoren boterham, dan bevordert dat gezond eten natuurlijk niet."

Wie gaat dit betalen?

Een gezamenlijke schoollunch moet uiteindelijk voor alle kinderen in Nederland beschikbaar worden. "Er zijn namelijk genoeg kinderen in Nederland die helemaal geen lunch mee naar school krijgen omdat hun ouders het niet kunnen betalen."

"Maar wie gaat die schoollunch betalen? Is dat de overheid? Zijn dat de scholen zelf?" Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs, een informatiepunt voor ouders van schoolgaande kinderen, heeft nog heel veel vragen bij het onderzoek. "Natuurlijk zou het mooi zijn als de onderzoeksresultaten positief zouden uitpakken en kinderen daadwerkelijk meer groenten gaan eten. Maar het is behoorlijk ingewikkeld om er voor te zorgen dat scholen in het hele land gebruik maken van een gezonde schoollunch."   

Lange weg te gaan 

"Het is belangrijk dat je ouders hierbij betrekt en je per school kijkt wat het beste past", gaat ze verder. "Wil je de ouders laten betalen voor zo'n lunch, dan zal je dit ook eerst moeten overleggen en toestemming moeten hebben." 

En of dat gaat gebeuren? Daar heeft onderzoekster Vingerhoeds ook nog geen antwoord op. "Als de resultaten goed zijn, willen we de gezonde schoollunch natuurlijk landelijk gaan uitrollen. Maar dit heeft nog een lange weg te gaan, want hoe ga je dat regelen? We nemen dit uiteraard allemaal mee in ons onderzoek." Het onderzoek naar een gezonde schoollunch duurt in totaal drie jaar.

Lees meer over
Universiteit WageningenOuders & OnderwijsBasisonderwijsVoedingOpvoedingArmoedeOnderwijs