Meldpunt voor gevonden dode huisdieren

'Laat het diereneigenaren weten als hun dode huisdier is gevonden'

Door EditieNL ··Aangepast:
'Laat het diereneigenaren weten als hun dode huisdier is gevonden'
RTL

Leef je nog of ben je al dood? Dat is een vraag die eigenaren zich stellen als hun huisdier wordt vermist. Maar soms zijn de dieren allang gevonden en zelfs al begraven of gecremeerd door overheidsinstanties, zonder dat dit wordt gemeld bij eigenaren. 'Waar is Angel' en 'Needy Dogs' zijn hier een petitie voor gestart.

Met deze petitie hopen ze dat er een wettelijk landelijk meldpunt komt voor overheidsinstanties voor de registratie van gevonden overleden huisdieren. Zij vinden het niet kunnen dat een overheidsinstantie beslist wat er met een huisdier gebeurt en dat er geen meldingsplicht naar de eigenaar is. "Hierdoor blijven eigenaren altijd in onzekerheid en blijven ze zoeken naar hun vermiste huisdier."
 

Vermissingsbericht van Ysa
Vermissingsbericht van Ysa

'Ze bleef maar rennen'

Dat is ook bij Sylvia het geval. Haar trouwe viervoeter Ysa is sinds Tweede kerstdag vermist. "Tijdens het uitlaten schrok ze zo erg van een knal dat ze er vandoor is gegaan", vertelt Sylvia aan EditieNL. "Mijn man riep haar dat ze terug moest komen, maar ze bleef maar rennen."
 

Sylvia en haar man hoopten nog dat Ysa snel terug gevonden zou worden, aangezien ze gechipt is. "Maar ze is nog steeds niet terecht. Er gaan 100 scenario's door mijn hoofd. Ze kan het bijna niet overleefd hebben, helemaal niet nu het zo koud is. Maar iemand moet haar dan toch wel hebben zien liggen ergens? Misschien is ze wel door iemand mee naar huis genomen en leeft ze wel gewoon nog? Deze vragen zijn vreselijk", vertelt Sylvia. 
 

Liever duidelijkheid dan vragen

"Als het zo is dat ze al overleden is, vertel het me dan maar gewoon. Ik heb liever duidelijkheid dan deze vragen. Ik zou het wel een plekje kunnen geven. Maar het idee dat ze misschien nog ergens is, of was, dat maakt je gek."
 

Ursula Neering van Rijkswaterstaat legt uit hoe het in zijn werk gaat als ze een aangereden dier aantreffen. "We treffen met regelmaat aangereden dieren aan op de Nederlandse snelwegen. We proberen die dieren zo snel mogelijk van de weg te halen", vertelt ze. "Aangereden dode dieren zijn in veel gevallen niet meer herkenbaar, ze worden da ndoor de weginspecteur van Rijkswaterstaat in de berm begraven of afgevoerd naar een depot." 
 

Niet altijd mogelijk

"In het specifieke geval van huisdieren geldt dat er altijd een poging wordt gedaan om de eigenaar van het dier te achterhalen, via de Dierenambulance. Maar dat is niet altijd mogelijk. Het komt namelijk ook voor dat een dier dusdanig is overreden, dat het niet meer te achterhalen is wat voor dier het betreft. Het uitlezen van een eventuele chip is dan helaas niet meer mogelijk, wat betekent dat wij op geen enkele manier kunnen achterhalen van wie het dier is", legt Neering uit. 
 

Rijkswaterstaat doet dus, volgens hen, wat ze kunnen in deze situaties. 

Lees meer over
RijkswaterstaatDierenHuisdierenDoodNederland