'Niet per se gezonder'

Waarom willen we vegan ijsjes? 'Het voelt gezond'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLWaarom willen we vegan ijsjes? 'Het voelt gezond'
RTL

Als je naar buiten kijkt, is het nog geen perfect ijsjesweer. Maar achter de schermen wordt volop gewerkt aan nieuwe vegan ijssmaken. Alle bekende ijssoorten van Unilever krijgen namelijk een veganistische variant. "Er zullen zeker nog meer smaken komen." "

"De vegan trend is iets van de laatste jaar en steeds meer in opkomst. Vooral het gezonde idee dat erachter zit, vinden mensen interessant", zegt foodtrendwatcher Esther Haanschoten tegen Editie NL. Ook mensen die niet veganistisch leven, eten volgens haar steeds meer vegan.

Vol op vegan: alle bekende ijsjes Unilever krijgen veganistische variant
Lees ook

Vol op vegan: alle bekende ijsjes Unilever krijgen veganistische variant

"Eerst kon je nog proeven dat iets vegan was, dan was het gewoon niet lekker. Maar ze zijn er echt een stuk beter in geworden", zegt Haanschoten. Producenten springen slim in op de vraag naar vegan producten. "IJsjes zijn sowieso populair. En deze 'gezonde' variant, zal het ook zeker goed doen. Maar of het ook echt gezond is, dat is natuurlijk maar de vraag."

'Sommigen zijn anti-hip'

Volgens Sebastien Deneux van Unilever spreekt het vegan ijs een hele brede doelgroep aan. "Mensen doen het vanuit het dierenwelzijn, omdat het makkelijker te verteren is, of omdat ze een allergie hebben. Anderen zijn gewoon nieuwsgierig", zegt hij tegen Editie NL. "Ook zien we dat de trend zich uitbreidt van grote steden, naar andere delen van het land."

Deneux denkt dat dit een eerste stap is. "Er zullen zeker nog meer smaken aan gaan komen. Er is altijd kritiek, maar tot nu toe zijn de meeste mensen enthousiast. Sommige mensen zijn traditioneler en misschien een beetje anti-hip, maar geen zorgen: we blijven ook gewoon traditionele ijsjes aanbieden."

Zo wordt vegan ijs gemaakt

Volgens Unilever is het technisch lastig om een goed, en vooral romig, vegan ijsje te maken. "De vegan variant van Ben & Jerry's is bijvoorbeeld gemaakt van amandelmelk. Je wil dat het romig wordt en niet waterachtig smaakt. Bij de Magnum-ijsjes komt het benodigde eiwit bijvoorbeeld uit erwten.

Lees meer over
UnileverVeganisme