40 dagen vasten na carnaval? 'Dit jaar laat ik de alcohol staan'
Velen staan er misschien niet bij stil of liggen nog met een carnavalskater in bed, maar het is vandaag Aswoensdag. Volgens de Katholieke traditie betekent dat het begin van een vastentijd van maar liefst veertig dagen. Maar hoewel de oorspronkelijke invulling vaak allang uit het oog is verloren, slaan toch veel mensen aan het vasten. "Jongeren zien dit meer als een 'challenge'."
"De vastentijd tot Pasen is een Rooms-Katholieke traditie, waarin in de veertig dagen voor Pasen de tijd wordt genomen voor spirituele reflectie en afremmen", zegt cultuurtheoloog Frank Bosman tegen EditieNL. Ook al ben je niet gelovig, Bosman kan het iedereen aanraden, in deze tijd waarin iedereen het altijd te druk heeft en te gestrest is. "Je moet het zien als een check-up. Als een manier om even je prioriteiten op een rijtje te krijgen."
Aanpakken ingesleten gewoonten
Volgens Bosman kiezen velen nu niet meer om niet of nauwelijks te eten in de vastentijd, maar vullen ze deze op een andere manier in. "Vroeger was voedsel een groot luxeproduct dus dat laten staan was een vorm van lijden. Nu wordt er meer gekozen om ingesleten gewoonten aan te pakken en hoor je voornemens als ‘minder sociale media’, ‘minder Netflix’ of ‘meer direct contact’. Dat vind ik leuk. Als mensen goede dingen doen maar niet vanuit een geloof of de kerk, dat kun je toch alleen maar aanmoedigen?'
Net als de goede voornemens in Stoptober (in oktober niet roken) en Dry January (in januari niet drinken), helpt het in de vastentijd volgens Bosman als je steun krijgt uit je omgeving. "Als je de enige 'sneuneus' met goede voornemens wordt het erg lastig om het vol te houden. Dus zorg wel dat er mensen zijn die hetzelfde doen."
Elke dag hoofdpijn
Marian Timmermans, religieus trendwatcher bij Young & Holy, werd negen jaar geleden aangestoken door een collega die altijd al vastte na carnaval. "Ik ben protestants-christelijk en dit hoort heel erg bij het katholieke geloof, maar toen ik haar hoorde praten, besloot ik het ook eens te proberen. Ik was meteen om: als je heel bewust iets laat staan, dan werkt dat best verdiepend. Je komt tot inkeer. Je 'lijdt' als je iets laat staan, want ik kan je zeggen: veertig dagen zijn best lang."
Timmermans kiest elk jaar iets anders dat ze veertig dagen laat staan. Dit jaar laat ze de wijntjes staan. "Ik denk dat het dit jaar wel meevalt. Het is niet zo dat ik elke dag alcohol drink. Ik heb ook wel eens koffie laten staan, dat viel me zwaar. In het begin had ik elke dag hoofdpijn."
Steun in een appgroep
Afgelopen jaar vroeg Timmermans via haar netwerk als religieus trendwatcher aan een aantal jongeren om mee te vasten, die tot haar verbazing de uitdaging aangingen. "Jongeren zien het als een soort challenge. De meesten kozen ervoor om snacks te laten staan. Via een appgroepje dat we speciaal hadden aangemaakt, steunden we elkaar."
Officieel mag je in de vastentijd op de zondagen, de feestdag van de week, even zondigen. Maar dat werkt niet voor Timmermans. "Als je zondigt op zondag en bijvoorbeeld toch even snackt, dan heb je weer even die smaak in je mond. Dat maakte het voor mij en de jongeren alleen maar lastiger."