Week van de overgang

Onduidelijkheid over de overgang: 'Klachten kunnen fors zijn'

Door EditieNL··Aangepast:
© iStockOnduidelijkheid over de overgang: 'Klachten kunnen fors zijn'
RTL

Uiteindelijk krijgt elke vrouw er mee te maken: de overgang. Maar er is bij veel mensen weinig bekend over de leeftijd waarop vrouwen in de overgang kunnen komen of de heftige klachten die er soms bij komen kijken. Hiervoor wordt deze week meer aandacht gevraagd tijdens de Week van de Overgang.

De overgang is de periode waarin de menstruatie onregelmatig wordt en uiteindelijk helemaal stopt. De laatste ongesteldheid is de menopauze. Vrouwen zijn gemiddeld 51,4 jaar oud als ze daarin terechtkomen. Maar bij 200.000 vrouwen komt de overgang al voor hun veertigste.

Overgangsconsultant Desiree Tijhuis ziet veel van dat soort vrouwen in haar praktijk. "Ik heb wel eens vrouwen van begin 40 op consult die al forse overgangsklachten hebben", zegt Tijhuis tegen EditieNL. "Ze hangen dat vaak op aan andere dingen zoals stress en puberende kinderen, maar zijn eigenlijk al in de overgang."

Burn-outklachten en depressie

En dat terwijl de overgang wel iets is om serieus te nemen. "Vrouwen kunnen echt heftige klachten krijgen", zegt Tijhuis. "Ze kunnen depressief worden, burn-outklachten krijgen of minder zin in seks hebben."

Oma (50) denkt dat ze in de overgang is, maar bevalt plotseling van zoon
Lees ook

Oma (50) denkt dat ze in de overgang is, maar bevalt plotseling van zoon

Ook fysiek kan de overgang een hoop ellende met zich meebrengen. Klachten zijn bijvoorbeeld opvliegers, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Een flinke impact dus voor veel vrouwen. "Het lichaam is echt aan het reorganiseren." De overgang kan tussen de vijf en de vijftien jaar duren. 

Meer aandacht

De organisatoren van de Week van de Overgang willen dat er meer aandacht komt voor de overgang. "Wij merken dat er veel onbekendheid is over de overgang en wat het voor vrouwen kan betekenen", zegt Liesbeth Josiassen tegen EditieNL. "Er wordt soms zelfs wat lacherig over gedaan. Vrouwen weten vaak zelf ook niet precies wat er gebeurt." En die onbekendheid kan bijvoorbeeld voor een uitdaging op de werkvloer zorgen, als vrouwen door de overgangsklachten minder goed functioneren.

Josiassen benadrukt onder meer het belang van je leefstijl tijdens de overgang. "Minder stress, een gezond gewicht, genoeg bewegen, matig alcoholgebruik en niet roken is zeker dan goed voor de gezondheid. Ook hormoonbehandelingen zijn te overwegen."

Feiten en fabels over de overgang

Van roken kom je eerder in de overgang
Feit. De overgang begint gemiddeld twee jaar eerder bij vrouwen die roken.

Het slikken van hormonen helpt niet bij overgangsklachten
Fabel. In de overgang kan de aanmaak van het hormoon oestrogeen tot 80 procent naar beneden storten. Oestrogeen is het vrouwelijk hormoon dat huid, botten, vaten, gewrichten, spieren, pezen en slijmvliezen soepel, stevig en elastisch houdt. Die hormoonval kan voor overgangsklachten zorgen. Het slikken van hormonen kan deze daling van eigen productie tijdelijk opvangen.

De overgang begint pas na je 55ste
Fabel. De eerste symptomen kunnen soms al voor je 40e beginnen. Gemiddeld zijn vrouwen 51,4 jaar oud als ze in de menopauze terecht komen.

80 procent heeft merkbare symptomen in de overgang
Feit. De klachten kunnen mild zijn, maar ook zo heftig dat goed functioneren niet meer mogelijk is. Eenderde van de vrouwen krijgt last van stemmingsklachten. Een vroege menopauze (onder de 40 jaar) is een risicofactor voor hart- en vaatzieketen.

Bron: weekvandeovergang.nl

Lees meer over
Menstruatie