Tranentrekkers

Hou jij het niet droog bij de film? 'Mensen die huilen zijn socialer en empathischer'

Door EditieNL··Aangepast:
© HachiHou jij het niet droog bij de film? 'Mensen die huilen zijn socialer en empathischer'
RTL

Misschien schaam je je ervoor of vind je het juist een heerlijke uitlaatklep: een potje huilen bij een film. Je bevindt je in ieder geval in goed gezelschap: driekwart van de vrouwen en een kwart van de mannen zegt het vaak niet droog te kunnen houden.

Wie hield het droog bij de scene toen de bijna bevroren Jack afscheid nam van zijn Rose in Titanic? Of, recenter, aan het einde van A Star is Born? Uit onderzoek van Pathé Thuis blijkt dat veel Nederlanders hun tranen niet kunnen bedwingen als ze een film aan het kijken zijn.

Vooral films waarin een personage of een huisdier overlijdt, zijn goed voor dikke tranen: bijna driekwart van de vrouwelijke en een derde van de mannelijke kijkers houdt het dan niet droog.

Jongen bij The Passion moest huilen vanwege gebroken hart
Lees ook

Jongen bij The Passion moest huilen vanwege gebroken hart

Ad Vingerhoets, huilprofessor van de universiteit van Tiburg, deed een aantal jaren geleden onderzoek naar tranentrekkers in de bioscoop. In zijn experiment moesten zestig proefpersonen allemaal naar de films Hachi en naar Once We Were Warriors kijken. Voor en na de films werden zij gevraagd naar hun gemoedstoestand. Uiteindelijk moesten 28 kijkers een traantje wegpinken.

Kleine emotionele achtbaan

"Wat bleek? De gemoedstoestand van de niet-huilers veranderde niet of nauwelijks. De huilers gingen door een kleine emotionele achtbaan: vlak na het huilen voelden ze zich minder goed dan ervoor. Na 90 minuten was hun stemming beter. Dat wil niet per se zeggen dat die verbeterde stemming door het huilen komt. Het kan ook zijn dat je afleiding hebt gezocht in die 90 minuten na de film", zegt Vingerhoets tegen Editie NL.

Uitlaatklep

Toch stelt Vingerhoets dat huilen tijdens een zielige film een fijne uitlaatklep is. "Het betekent dat we onszelf identificeren met de filmpersonages en daarnaast empathie voor ze voelen. Over het algemeen huilen mannen vaker bij positieve aspecten in film: bij kameraadschap, als iets weer goed komt. Vrouwen hebben over het algemeen de neiging te huilen bij negatieve zaken als een kind of dier dat ziek wordt of doodgaat."

Uit een poll op de Facebook-pagina van Editie NL blijkt dat Titanic, Hachi, The Lion King, Dumbo, A Star is Born en Bambi grote tranentrekkers zijn. Zo zegt Vanessa, die vier keer naar A Star is Born is geweest: "De eerste keer zat ik in een psychose en de andere drie keer had ik de mascara onderaan mijn kin."

Hoge huildrempel

Hoe vaak iemand huilt tijdens een film is volgens de huilprofessor genetisch bepaald. "Hoe hoog is je huildrempel? Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen die eerder huilen socialer zijn en asociaal gedrag van anderen eerder afwijzen. Ze hebben meer empathisch vermogen om zich te verplaatsen in iemand anders", zegt Vingerhoets.

Ook uit het onderzoek van Pathé Thuis blijkt weer dat mannen minder vaak huilen dan vrouwen. "Ze schamen zich ervoor. Huilen wordt geassocieerd met zwakheid en niet-mannelijkheid. Terwijl onderzocht is dat we mensen die huilen eerlijker en betrouwbaar vinden."

Lees meer over
HuilenFilm