Toilettrend

Douche-wc rukt op: sproeien we in de toekomst allemaal onze billen schoon?

·Aangepast:
© iStockDouche-wc rukt op: sproeien we in de toekomst allemaal onze billen schoon?
RTL

Grote kans dat je ze (op vakantie) weleens bent tegengekomen: toiletten met een sproeier waarmee je na de grote boodschap je billen schoon kunt spoelen. De wc met douchefunctie lijkt nu ook in Nederland zijn opmars te maken.

De Japanse wc komt steeds vaker voor in Nederlandse badkamers. Deze luxe wc's bevatten niet alleen een sproeier met lauwwarm water die de billen schoonspoelt, maar ook een verwarmde bril. Sommige zijn zelfs voorzien van muziek om 'nare geluiden' te overstemmen. Een totaal nieuwe wc-experience dus.

Luxeproduct

Tot dusver bleef het toilettype in Nederland een exotisch fenomeen, maar de laatste jaren lijkt daar verandering in te komen. Verkopers zien een flinke stijging, vooral onder Nederlandse klanten die de Japanse wc's als luxeproduct hebben ontdekt.

Koeien-toilet redt planeet
Lees ook

Koeien-toilet redt planeet

'Ik was meteen om'

Zo ook Annelies Entrop, die vandaag een Japans toilet in haar huis laat installeren. "Nee, ik ben nooit in Japan geweest. Ik heb het toilet voor het eerst bij een vriendin gezien en moest er eerst niks van hebben. Maar toen ik het uitprobeerde, was ik meteen om."

Dat de wc duurder is dan een 'normaal' exemplaar, vindt ze niet erg. "Ik vind het prettig dat de wc zo luxe is. Het scheelt ook wc-papier, maar dat gaf niet de doorslag."

Steeds meer fans

Richard Scheps, eigenaar van BidetDouche.nl, verkoopt al negen jaar lang wc's waar een sproeier ingebouwd zit. "Eindelijk zien we dat het aanslaat", vertelt hij aan EditieNL. "We hadden natuurlijk al Aziaten en mensen met een beperking die er warm voor liepen, maar nu gaan ook Nederlanders overstag."

De afgelopen twee jaar ziet Richard een enorme toename in de verkoop. "Vooral het luxere segment vindt de toiletten leuk. Ze zijn betaalbaarder geworden en alle serieuze merken hebben er wel eentje. Het wás een zorgproduct, maar is nu een luxeproduct geworden."

De keuze is reuze

De douche-wc's zijn er in alle soorten en maten. "De Japanse hebben een verwarmde bril, warme lucht die je billen droogblaast, een zelf openende bril en zelfs een radiofunctie", legt Richard uit. "Maar we hebben ook Turkse, waarbij een onverwarmde straal uit de pot komt. Daarnaast verkopen we Thaise wc's, met een losse doucheslang naast de pot."

De prijzen lopen flink uiteen. "Voor 350 euro kun je al een losse bril met ingebouwde straal krijgen. Maar het loopt op tot 4000 voor een pot met alle snufjes."

Minder toiletpapier

Ook 'toiletprofessor' Johan Molenbroek van TU Delft ziet de bidet-wc's steeds vaker en betaalbaarder opduiken. Hij vindt het een goede ontwikkeling. "Momenteel wordt er veel toiletpapier gebruikt. Daar kan met deze toiletten op bespaard worden", vertelt hij aan EditieNL.

De toiletten verbruiken daarentegen wel flink wat water. "Dat is natuurlijk ook niet goed. Er moet ook geen drinkwater voor gebruikt worden. Soms spoelen we wel acht liter schoon water door de wc, terwijl je prima hergebruikt water kunt inzetten."

Luxeproduct

Tien jaar geleden zag Johan nog nauwelijks douche-wc's in Nederland. "Toen waren het vooral mensen die niet met wc-papier uit de voeten konden. Mensen die te dik waren, of uitgescheurd bij de bevalling. Maar inmiddels is het een luxeproduct."

Nog lang geen einde

Hij verwacht dat de trend nog wel even doorzet. "Dit werkt gewoon beter dan wc-papier. Ik heb zelf ook getwijfeld bij de laatste verbouwing, maar heb er toch geen genomen. Toen was-ie nog iets te duur en mijn vrouw was niet echt enthousiast. Maar ik zou het een volgende keer zeker overwegen.'

Lees meer over
Nederland