Europese verkiezingen

Stemhulp invullen: snappen we de stellingen wel?

Door EditieNL··Aangepast:
© ANPStemhulp invullen: snappen we de stellingen wel?
RTL

Gemodificeerde gewassen, sancties tegen Rusland en het voltooien van de Europese bankenunie... Met de Europese Parlementsverkiezingen voor de deur kunnen we weer stemhulpen invullen. En daarin staan vragen die soms best lastig zijn. Hoe goed snappen we de thema's?

Wie nog wat hulp nodig heeft in de keuze kan gebruik maken van verschillende stemhulpen, zoals StemWijzer, Kieskompas en MijnStem. Daarin worden verschillende stellingen voorgelegd.

StemWijzer was begin deze week zo'n 570.000 keer ingevuld. "Veel minder dan bij de laatste landelijke verkiezingen, toen was het 6,8 miljoen", vertelt Anita de Jong van StemWijzer. "Maar we zijn goed op schema om het record van de vorige Europese verkiezingen voorbij te gaan. In 2014 werd de stemhulp 960.000 keer ingevuld."

Een greep uit de stellingen:

  • We moeten lobbyen om het verbod op pulsvisserij terug te draaien (MijnStem)
  • De EU moet ingrijpen in nationaal beleid als een lidstaat fundamentele Europese waarden schendt (Kieskompas)
  • De EU moet de sancties tegen Rusland afbouwen (StemWijzer)
  • De EU moet het verbouwen van genetisch gemodificeerde gewassen toestaan (StemWijzer)

Geen antwoord weten

Maar de voorgelegde thema's en stellingen vinden mensen soms lastig. Dat zien ze ook bij StemWijzer, bij de ruim 200.000 mensen die hebben aangegeven dat hun gegevens gebruikt mogen worden.

"Er zijn een paar thema's waar mensen geen antwoord op weten. 21 procent weet geen antwoord op de stelling of er belasting moet komen op handel in aandelen. En 23 procent weet niet of we sancties tegen Rusland moeten afbouwen", zegt De Jong.

Stemhulp Europese verkiezingen: dit vinden de partijen over 7 belangrijke thema's
Lees ook

Stemhulp Europese verkiezingen: dit vinden de partijen over 7 belangrijke thema's

Informatie opzoeken

Dat komt volgens Bregje Holleman van de Universiteit Utrecht doordat er bij stemhulpen vaak geen toelichting bij de stellingen staat. "Soms kennen mensen de woorden niet. Die zoeken ze dan niet op."

Toch hoeft dat volgens Holleman per se een probleem te zijn. "Je hoeft niet alles te weten voor je het invult. Als je niet weet wat de EU doet, weet je het na het invullen van een stemhulp wel. Dat is een voordeel. Je ziet waar discussie over is en je gaat misschien informatie opzoeken."

Nexit en CO2

Toch zijn er wel degelijk thema's die in Nederland juist heel erg leven. "Voor mensen die de StemWijzer invullen zijn Nexit, CO2 en asielzoekers de belangrijkste thema's", aldus De Jong. "Mensen laten hun antwoord daarop dubbel tellen."

"We zijn ook heel eensgezind over een gemeenschappelijke database om terrorisme te bestrijden. Daar is 92 procent van ons voor."