Bestrijding

Door de eikenprocessierups te doden, zien we deze vlinders minder

Door Editie NL··Aangepast:
© Ab Baas | De VlinderstichtingDoor de eikenprocessierups te doden, zien we deze vlinders minder
RTL

Hij kan zorgen voor jeuk, prikkende ogen en bulten: de eikenprocessierups is ruim vertegenwoordigd in Nederland. De overlast is op sommige plekken zo groot dat bestrijdingsbedrijven het werk nauwelijks aankunnen. Maar wat zijn de gevolgen van het doden van de rups?

Er zijn heel veel eikenprocessierupsen in ons land en er worden er heel veel bestreden. Toch kijkt het dweilen met de kraan open. "Een vrouwtje kan heel veel eitjes leggen en er zijn altijd nesten die niet bestreden worden. We zien dat de populatie nog altijd stijgt", zegt Roy van Grunsven van de Vlinderstichting tegen Editie NL.

Gezin ontvlucht huis voor processierups: 'Mijn zoontje schreeuwde het uit van pijn'
Lees ook

Gezin ontvlucht huis voor processierups: 'Mijn zoontje schreeuwde het uit van pijn'

De eikenprocessierups is heel lang weggeweest uit Nederland, maar door het warmere weer is hij de laatste jaren in grote delen van ons land te vinden.

En we creëren een fijne leefomgeving voor de rups. "Hij is dol op saaie eikenlanen in de zon. Die hebben we in Nederland veel. Behalve bomen staan er geen bloemen of planten, waardoor er weinig natuurlijke vijanden, zoals vliegen en wespen, te vinden zijn. 

Zorgen om andere vlinders

Doordat het aantal eikenprocessierupsen in Nederland blijft stijgen, vormt de hevige bestrijding volgens Van Grunsven geen grote bedreiging. De 'thaumetopoea processionea', een dikke, grijze nachtvlinder die voortkomt uit de eikenprocessierups, is nog altijd goed vertegenwoordigd.  

De Thaumetopoea processionea.© Ab Baas | De Vlinderstichting
De Thaumetopoea processionea.

Maar de Vlinderstichting maakt zich wel zorgen om andere vlinders en insecten die gevaar lopen door de bestrijdingsmiddelen.

De kleine wintervlinder

"Er zijn veel vlinders die, net als de processierups, in en rondom eiken leven. "De kleine wintervlinder bijvoorbeeld. Door bestrijdingsmiddelen kan de vlinder zelf doodgaan, maar hij dient ook als voer voor koolmezen", vertelt van Grunsven.

Ook met dagvlinders als de eikenpage, een heel mooi blauw vlindertje, moet je erg voorzichtig zijn. "Als je nesten van de processierups opzuigt, neem je zonder dat je het door hebt ook andere soorten mee. Die kunnen daardoor geen populatie opbouwen."

De eikenpage.© Hanno Smits | De Vlinderstichting
De eikenpage.

Ondanks dat opzuigen volgens Van Grunsven de beste bestrijdingsmanier is, raadt de Vlinderstichting aan om terughoudend te zijn. "Bestrijd de rupsen alleen als je er echt last van hebt en bestrijd ze gericht."

Lees meer over
Vlinder