Laura wil haar kind twee achternamen geven, maar mag dat niet
Lío Zion Vaes Scholten, zo luidt de naam van het pasgeboren zoontje van rapper Lil' Kleine en zijn verloofde Jamie Vaes. Een dubbele achternaam dus. Maar dat mag toch helemaal niet in Nederland?
Jorik Scholten – zoals Lil' Kleine echt heet – en Jamie Vaes maakten de naam van hun baby afgelopen vrijdag bekend via Instagram. De oplettende lezer viel direct op: het kind draagt niet alleen zijn, maar ook haar naam. Een dubbele achternaam, dus.
Statement
Een opmerkelijke keuze, want officieel mogen ouders hun kind in Nederland maar één achternaam geven. Zij moeten kiezen tussen de naam van de vader of die van de moeder.
"Het zou een statement kunnen zijn van Lil' Kleine en zijn verloofde", denkt Laura Kraak van de organisatie Dubbele Achternaam Nederland. "Ook zou het kunnen dat Jamie een andere nationaliteit heeft, van een land waar dit wel mogelijk is. In dat geval mag het wél in Nederland. Ze moeten daar dan wel voor betalen. Maar dat lijkt me geen probleem voor ze", zegt ze tegen Editie NL.
Internationaal
In veel andere landen zijn dubbele achternamen heel normaal. In Spanje, Rusland, Noorwegen, Frankrijk, Engeland en de VS mag het bijvoorbeeld allang. Onze zuiderburen zijn als laatste aan dat rijtje toegevoegd.
Nederland overstag
Het is de bedoeling dat dit in de toekomst ook mogelijk is in Nederland. In januari is in de Tweede Kamer een motie van D66 aangenomen om de dubbele achternaam ook in Nederland in te voeren. Het is nu aan minister Sander Dekker van Rechtsbescherming om met een wetsvoorstel te komen.
Laura Kraak wil haar pasgeboren dochter dolgraag een dubbele achternaam geven. Ze is dan ook erg blij met de aangenomen motie. Toch is ze er nog niet helemaal op gerust. "Het wachten is nu op de minister. Alleen is hij zelf niet bepaald een voorstander. Hij heeft het zijn partij (VVD) zelfs afgeraden om voor de motie te stemmen. Het staat dus niet op zijn prioriteitenlijst. Ik ben van plan hem een brief te schrijven."
Onzin
Columnist Beatrijs Ritsema is minder enthousiast. Zij vindt het invoeren van de dubbele achternaam maar onzin en verwacht dat er nauwelijks animo voor is. "Het is al 25 jaar mogelijk om in plaats van de naam van de vader, te kiezen voor de naam van de moeder. Daar wordt alleen heel weinig gebruik van gemaakt. Slechts 8,7 procent van de kinderen die geboren zijn binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft de naam van de moeder gekregen. Ik denk dat van de dubbele achternaam nog minder gebruik wordt gemaakt."
"Het is daarnaast gewoon echt niet handig", gaat Beatrijs verder. "Maar ja, die wetswijziging komt toch. Daar kun je verder niks meer tegen ondernemen. Ik ga er ook niet voor liggen, maar ik vind het allemaal niet zo nodig."
Verwarrend
Ze verwacht dat de nieuwe wet de situatie alleen maar verwarrender maakt. "Ja, in landen als Spanje bestaat de dubbele achternaam al. Alleen daar zijn veel achternamen maar twee lettergrepen. Dat is beter te overzien dan de Nederlandse achternamen."
"En wat als mensen met twee namen met elkaar gaan trouwen?", vraagt ze zich af. "Dan moeten er ook weer namen verdwijnen. Niemand gaat z'n kind vier namen geven. In Spanje verdwijnt in dat geval de laatste naam: de naam van de vrouw."
Terugwerkende kracht
Laura Kraak van Dubbele Achternaam ziet het probleem niet. "Het gebeurt in Spanje al driehonderd jaar, zonder dat er sprake is van verwarring. Ik denk niet dat een dubbele achternaam de boel ineens ingewikkeld maakt."
Ze hoopt haar eigen dochter in de toekomst ook een naam erbij te kunnen geven. "Ik denk dat het nog wel even duurt voordat de wet er door is, maar ik ga ervan uit dat-ie tegen die tijd ook met terugwerkende kracht geldt. Zo kan mijn kind toch nog twee achternamen dragen."