Vakantiestress

Een berg nieuwe regels: voorkom een boete in het buitenland

Door Editie NL··Aangepast:
© iStock Een berg nieuwe regels: voorkom een boete in het buitenland
RTL

Het contactcentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Nederlandse toeristen verwacht het deze zomer druk te krijgen. Nu de zomervakantie is begonnen, verwachten ze daar veel telefoontjes van Nederlanders die in het buitenland in de problemen zijn gekomen. Dat komt omdat er in veel vakantielanden andere regels zijn gaan gelden.

Je moet het maar even weten: in Spanje en Frankrijk mag je niet meer bellen met oortjes in tijdens het rijden, terwijl dat in Nederland nog gewoon is toegestaan. Op populaire stranden in Thailand is roken verboden. "En sinds kort geldt er een plastic tasjes-verbod in Kenia. Je komt in de problemen als je met een See Buy Fly-tasje het vliegtuig uit stapt", zegt Willemien Veldman, woordvoerder van Buitenlandse Zaken tegen Editie NL. 

Pas op in Rome: 250 euro boete voor een ijsje op de Spaanse Trappen
Lees ook

Pas op in Rome: 250 euro boete voor een ijsje op de Spaanse Trappen

Honderden telefoontjes per dag

Minister Blok van Buitenlandse Zaken doet dan ook een oproep: "Lees je in op de lokale regels en gebruiken van je vakantiebestemming. We krijgen vaak telefoontjes van Nederlanders in problemen, die voorkomen hadden kunnen worden bij het lezen van onze reisadviezen." Medewerkers van het contactcentrum krijgen in de zomer honderden telefoontjes per dag van Nederlanders in de problemen in het buitenland.

Strengere regels in Rome

Let op, dit mag niet meer vanaf 1 augustus 2019:

  • Lunchen op de Spaanse Trappen: 250 euro boete
  • Handen wassen in de Trevifontein: 250 euro boete; zwemmen 600 euro boete
  • Met ontbloot bovenlijf rondlopen: 250 euro boete

Neem je paspoort mee 

Het klinkt misschien als een open deur: maar neem je paspoort mee als je op reis gaat. Volgens Veldman denken veel mensen dat een rijbewijs voldoende is om te reizen binnen Europa.

"Wij zien regelmatig vakantiegangers die stranden bij de grensovergang Slovenië-Kroatië. Slovenië is onderdeel van het Schengengebied, buurland Kroatië is dat niet. Bij de grens worden reisdocumenten zorgvuldig gecontroleerd en zonder geldig paspoort of identiteitskaart kan je een boete krijgen. Sterker nog, je komt Kroatië niet eens in", zegt Veldman.

Radarverklikkers

Verder is het goed om te weten dat Duitsland sinds kort met camera’s op bumperkleven controleert. De boetes liggen tussen de 75 en 400 euro. In Frankrijk, Zwitserland en Duitsland is een radarverklikker met de exacte locatie van flitspalen verboden. Die boetes kunnen zelfs oplopen tot 1500 euro. 

Lees meer over
Stef BlokMinisterie van Buitenlandse ZakenVakantieVerkeersboeteToerismeReizenEditie NL Link in bioKroatiëSloveniëDuitslandFrankrijkSpanjeItalië