Bijtincidenten voorkomen

Overheid wil meldpunt voor agressieve honden in iedere gemeente

Door Editie NL··Aangepast:
© iStockOverheid wil meldpunt voor agressieve honden in iedere gemeente
RTL

Blaft de hond van de buurman aan een stuk door? Valt een hond je aan? Of is een agressieve hond niet aangelijnd? Meld het! Vier gemeenten hebben een meldpunt ingericht voor klachten over agressieve honden en hun baasjes. De regering wil dat iedere gemeente zo'n meldpunt krijgt.

Een meldpunt voor agressieve honden bestaat al in de gemeenten Dordrecht, Deventer, Zutphen en Rotterdam. Inwoners die overlast ervaren van agressieve honden of hun baasjes, kunnen dat bij speciale handhavers melden. In Rotterdam zijn in het tweejarig bestaan van het meldpunt de meeste klachten binnen gekomen, zo'n zestig.

Agressieve hond valt meisje aan in Lelystad
Lees ook

Agressieve hond valt meisje aan in Lelystad

"Als er een melding binnenkomt, gaan onze hondenhandhavers daar mee aan de slag", legt Leonoor de Ruyter van Steveninck, adviseur van de gemeente Rotterdam, uit. "Zij onderzoeken of de hond echt gevaarlijk is. We krijgen ook wel eens meldingen van mensen die gewoon heel bang zijn voor honden."

Minder bijtincidenten

De overheid wil dat elke gemeente zo'n meldpunt krijgt, om onder andere het aantal bijtincidenten terug te dringen. De hondenhandhavers mogen na hun onderzoek een muilkorfplicht opleggen. De Ruyter van Steveninck: "Dat kan sneller door zo'n meldpunt. De handhavers verplichten het met enige regelmaat."

Volgens Maartje Horvers, gedragstherapeut van de HondenCampus is dat niet effectief. "Je voorkomt bijten, maar je lost het probleem niet op. De honden zullen nog steeds grommen, uitvallen en agressief gedrag vertonen."

Met de gemeente Tilburg zet zij daar een meldpunt op. "Je kan beter een cursus aanbieden. Dan leren we ook de eigenaar wat. Daar ben je namelijk afhankelijk van, de houding en het gedrag van het baasje."

Gedragstraining aanraden

Ook de gemeente Rotterdam benadrukt dat de hond niet altijd het probleem is. "Maar een gedragstraining kunnen we nu nog niet opleggen", legt De Ruyter van Steveninck uit. "We hebben alleen de mogelijkheid het een baasje aan te raden."

In Tilburg gebeurt het af en toe dat een baasje van een agressieve hond een cursus volgt bij de HondenCampus van Horvers. "Wij zijn hondenpsychologen, we stellen een diagnose en kijken hoeveel risico er is dat iets echt mis gaat." Een meldpunt zou volgens haar veel leed kunnen voorkomen. "Je kan dan preventief handelen. Nu moeten er nog partijen komen die echt iets met die honden kunnen doen."

Naar minder bijtincidenten

Het kabinet wil dat er minder bijtincidenten voorkomen in Nederland. Een meldpunt voor agressieve honden bij elke gemeente moet daar aan bijdragen. Bij de meldpunten van gemeenten kunnen ook meldingen over alle soorten honden en hun baasjes binnen komen.

Lees meer over
Ministerie van Justitie en VeiligheidHondHuisdierenBijtincidentGemeente Rotterdam