Bacteriën

Onderzoek in onderbroek: hoe vaak wissel jij van ondergoed?

Door Editie NL ··Aangepast:
© iStock Onderzoek in onderbroek: hoe vaak wissel jij van ondergoed?
RTL

Hoe vaak draag jij je ondergoed voordat het de was in gaat? Deze ietwat impertinente vraag werd aan duizend Amerikanen voorgelegd en wat bleek? 45 procent van de ondervraagden draagt hetzelfde ondergoed twee dagen achter elkaar of zelfs langer.

Maar het kan nóg erger: 13 procent van de ondervraagden gaf zelfs toe een week lang met dezelfde onderbroek te doen. Mannen lijken deze – nogal smerige - gewoonte er 2,5 keer vaker op na te houden dan vrouwen, blijkt uit het onderzoekje van de Amerikaanse onderbroekenproducent Tommy John.

Slipje omdraaien

Het is niet alleen een Amerikaanse gewoonte. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van een Brits kledingmerk dat 1 op de 5 Britten hun ondergoed meer dan eens dragen voor het te wassen. Bovendien zouden sommige vrouwen hun slipjes na één draagbeurt omdraaien en ze nog een keer dragen.

'Driekwart festivalbezoekers heeft poepbacterie op handen'
Lees ook

'Driekwart festivalbezoekers heeft poepbacterie op handen'

Volgens Jasper Buikx, microbioloog van Micropia, is het idee niet alleen smerig maar ís het daadwerkelijk niet aan te raden om ondergoed meer dan één dag te dragen. "In een onderbroek kan veel achterblijven. De ontlasting  die in een onderbroekje te vinden zijn bestaat voor 50 procent uit darmbacteriën", zegt Buikx tegen Editie NL.

Infecties voorkomen

Volgens de microbioloog heeft iedereen ongeveer 1200 soorten darmbacteriën en ieder heeft een andere samenstelling in zijn of haar lichaam. "Deze bacteriën zijn heel belangrijk maar als ze op een andere plek dan onze darmen komen te zitten, kunnen ze tot problemen als infecties leiden", zegt Buikx.   

Buikx legt uit: "Als je ervanuit gaat dat je gemiddeld één keer per dag een nr. 2 doet, dan blijft daarvan wat achter in je onderbroek. De poepbacterie zou dan van je onderbroek op je hand kunnen komen te zitten, vandaar ook dat we na elk toiletbezoek onze handen moeten wassen. Maar in je onderbroek blijven ze achter."

Wassen, wassen, wassen

Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen. "Zou de kans groot zijn, dan waren nu heel wat mensen ziek geworden van hun vuile onderbroeken, maar ik raad het toch af. Zeker als je oud bent of verzwakt door bijvoorbeeld ziekte, ben je extra bevattelijk."

Moet je onderbroeken en slipjes dan ook extra warm wassen om al die vieze darmbacteriën uit je kleding te krijgen? Volgens Buikx zou een was van 30 graden – anders dan bij keukendoekjes en sponsjes die krioelen van de bacteriën – genoeg moeten zijn om onderbroeken en slipjes weer helemaal schoon te krijgen. "We hebben tegenwoordig zulke geavanceerde wasmachines en goede zeep, dat moet wel lukken."

Lees meer over
MicrobiologieKledingHygiëne