Stijgende olieprijzen

Voorbereiden op een oliecrisis: welke voorraden heeft Nederland?

Door Editie NL··Aangepast:
© ANPVoorbereiden op een oliecrisis: welke voorraden heeft Nederland?
RTL

Wereldwijd zijn de olieprijzen deze week flink gestegen. President Trump maakt zich echter geen zorgen: Amerika heeft volgens hem genoeg olie op voorraad. Heeft Nederland ook zulke reserves in olie en andere grondstoffen?

De prijzen van ruwe olie zijn enorm gestegen, als reactie op de aanval op twee olie-installaties in Saudi-Arabië. Hiermee werd ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stilgelegd. Naar verwachting duurt het nog weken voordat de productie volledig is hervat.

Reserves in de Golf van Mexico

Om de impact op de olieprijzen te verzachten, heeft president Donald Trump toestemming gegeven om zo nodig olie uit de strategische reserves van de Verenigde Staten te gebruiken. Die voorraad is opgeslagen in vier ondergrondse depots aan de Golf van Mexico.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ook reserves voor Nederland

"Elk land in Europa heeft een strategische olievoorraad", vertelt Aad Correljé, hoogleraar en oliedeskundige van de TU Delft. "Zo ook Nederland, in de haven van Rotterdam. Die wordt beheerd door het Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten (COVA), dat valt onder het ministerie van Economische Zaken."

Alleen voor noodsituaties

De voorraad is volgens Correljé aangelegd naar aanleiding van de oliecrisis in 1973. "Het is enkel bestemd voor noodsituaties, zoals een oorlog of schade aan de productie waardoor er een tekort aan olie is. De voorraad moet het land minimaal negentig dagen draaiende houden."

Hij benadrukt dat de olievoorraad niet is bedoeld om prijzen te manipuleren, wanneer de olie ineens erg duur is. "Nederland kan deze reserveolie niet op eigen houtje inzetten, want de regering is gebonden aan de richtlijnen van het Internationale Energie Agentschap (IEA)."

Shell, goud en zilver in de plus door hogere olieprijs, KLM onderuit
Lees ook

Shell, goud en zilver in de plus door hogere olieprijs, KLM onderuit

Per land verdelen

"Mocht zich een noodtoestand voordoen, dan wordt vanuit internationale afspraken bepaald hoeveel olie elk land krijgt. Alle lidstaten (met name welvarende landen) beschikken over reservevoorraden", aldus Correljé.

Goud, aardgas en water

Olie is niet het enige waar we reserves van hebben, mocht zich een crisissituatie voordoen. Zo heeft de Nederlandsche Bank een goudreserve van ruim 600 ton. Het grootste deel van dit goud bevindt zich in het buitenland.

Daarnaast is er op verschillende plekken in Noord-Nederland aardgas opgeslagen in lege gasvelden.

Om er daarnaast zeker van te zijn dat we in geval van nood over genoeg schoon drinkwater beschikken, zijn er ook Nationale Grondwater Reserves (NGR's) aangewezen. Dit zijn diepergelegen grondwatervoorraden die worden beschermd door een afsluitende kleilaag, die als bron kunnen dienen voor de productie van drinkwater.

Jeroen is een prepper
Jeroen is een prepper

Preppen voor noodsituaties

Wat als het toch misgaat in Nederland? Jeroen Klaassen, eigenaar van Prepshop.nl, en zelf ook prepper. Zijn huis staat vol producten waarmee zijn gezin een tijd zou kunnen overleven, mocht zich een noodsituatie voordoen.

"Het belangrijkste dat ik heb staan is een waterfilter. Daarmee kun je slootwater filteren tot drinkbaar water. Drinken is immers toch de belangrijkste levensbehoefte", zegt Jeroen tegen Editie NL.

Hij gaat verder: "Daarnaast heb ik een archiefkast vol houdbaar voedsel in blik. En een houtkachel, voor het geval de warmtevoorziening uitvalt. Is er een stroomstoring, dan wek ik zelf energie op met zonnepanelen op het dak. Ook heb ik een groentetuintje en kippen die eieren kunnen leggen."

Jeroen is erover gaan nadenken toen hij tijdens een grote stroomstoring in zijn vorige huis in Rotterdam niet kon zorgen voor zijn zoontje. "Ik besefte toen dat ik niet eens de basisbehoeften in huis had. Ik wilde een volgende keer goed voorbereid zijn. Ik denk dat ik het met mijn voorraad wel een paar maanden volhoud."

Lees meer over
Donald TrumpTU DelftOlieGoudDrinkwaterNoodtoestandNederlandVerenigde Staten