Inclusieve opvoeding

Je kind opvoeden zonder genderstereotypen: 'Hij mag zelf kiezen'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLJe kind opvoeden zonder genderstereotypen: 'Hij mag zelf kiezen'
RTL

Een Brits stel houdt het geslacht van hun baby al 17 maanden geheim. Het kind mag zelf kiezen wat het wordt. Het stel zegt het kindje daarmee te willen beschermen tegen vooroordelen over gender. Ook de Nederlandse Mik Bron en zijn vrouw Pieta stimuleren proberen hun kind zo min mogelijk te beïnvloeden bij het ontwikkelen van zijn genderidentiteit.

Het stel probeert zoontje Máni in de opvoeding zo veel mogelijk vrijheid te geven om zich te ontwikkelen zoals hij van nature doet. "We proberen het een beetje weg te houden bij de stereotypes nu hij nog niet kan kiezen. Qua kleuren doen we alle kleuren van de regenboog, ook roze! Straks kan hij zelf kiezen wat hij leuk vindt, ook als dat heel jongensachtig of juist meisjesachtig is. We proberen het nu niet te sturen."

Genderneutraal paspoort wordt toch niet makkelijker
Lees ook

Genderneutraal paspoort wordt toch niet makkelijker

Mik en Pieta vinden het wel lastig dat de maatschappij volgens hen heel binair is ingericht. "In winkels staat de verdeling tussen jongens en meisjes groot aangegeven Dat vind ik wel vervelend. Het wordt een gevecht met de maatschappij", aldus Mik. "Maar we willen toch meegeven dat je zelf moet doen wat je leuk vindt."

Blauw en jongensachtig

De omgeving reageert goed op hun keuze. "Onze familie reageert er prima op. Ze zijn ons gewend, wij vallen al buiten de normale norm, wij hebben ook geworsteld met onze identiteit", lacht Mik. "Maar kennissen kwamen met allemaal blauwe dingen aan, zo jongensachtig mogelijk. We kregen een shirt met 'Ik ben een stoere vent' erop."

De keuze van het Britse stel kan Mik dus wel begrijpen. "Laat het kind gewoon kiezen. Ik zou ook graag zien dat er scholen zijn die hier meer op inspelen. Andere landen lopen daar in vooruit."

Inclusieve opvoeding

Mik is volgens Sophie Schers van Transgender Netwerk Nederland niet de enige in Nederland die zich hiermee bezig houdt. "Ik denk dat veel mensen er bewust mee bezig zijn", zegt Schers. "Wij staan positief tegenover deze vorm van opvoeden. Het leert kinderen omgaan met gender."

Ook Schers vindt dat er op scholen meer aandacht zou moeten zijn voor deze opvoeding. "Dat ze proberen het kind vrijheid van geslacht te geven. Dat kan door de verschillen tussen jongens en meisjes niet te benadrukken."

Verschillen

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont vindt de aanpak van het Britse stel wat extreem. "Je houdt het waarschijnlijk niet vol", meent hij. Toch staat hij niet negatief tegenover de neutrale aanpak. "Er is een heel groot stuk socialisatie bij. Uit onderzoek blijkt dat mensen zelf schrikken van hoe seksistisch ze zijn met kinderen. Het gaat niet om de verschillen die er zijn tussen jongens en meisjes, maar de verschillende gewichten die aan die verschillen gehangen worden."

Lees meer over
GenderneutraalOpvoeding