Snackstad

Te veel snackbars en fastfoodketens in Almere? Partij voor de Dieren wil actie

Door Editie NL··Aangepast:
© iStockTe veel snackbars en fastfoodketens in Almere? Partij voor de Dieren wil actie
RTL

Almere maakt zich zorgen over de toename van het aantal plekken waar fastfood te halen is. De afgelopen tien jaar zag de stad het aantal snackbars, shoarmazaken en fastfoodketens fors toenemen. De Partij voor de Dieren eist actie.

Almere heeft meer snackbars, shoarmazaken en fastfoodketens in de stad dan gemiddeld, en dat aantal blijft toenemen. In 2008 telde de stad nog 104 fastfoodvestigingen, ijssalons en cafetaria's. Tien jaar later stond dat aantal op 200: een toename van 92 procent.

Strengere regels

De gemeente wil haar inwoners gezonder laten eten en overgewicht tegengaan. Toch is er geen beleid om het groeiende aantal snackplekken terug te dringen. Met strengere regelgeving probeert de gemeente nieuwe fastfoodzaken tegen te gaan, maar dat levert tot dusver te weinig op.

Concrete plannen

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat de opmars van fastfoodketens in Almere aangepakt wordt. "De gemeente vindt het belangrijk dat mensen gezond eten, maar concrete plannen blijven uit", zegt Leonie Vestering van de PvdD in Almere tegen Editie NL.

Kwart van alle jongeren heeft overgewicht
Lees ook

Kwart van alle jongeren heeft overgewicht

Ze denkt dat terugschroeven van het aantal fastfoodzaken zou helpen. "Als er geen of weinig aanbod is, is het moeilijker om erheen te gaan."

Andere steden

Volgens Jaap Seidell, directeur van de afdeling gezondheidswetenschappen aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), is het een herkenbaar probleem in steden. "In Rotterdam en Amsterdam speelt hetzelfde. Kinderen eten ongezond, bijvoorbeeld frikandelbroodjes, vanwege verschillende redenen: ze zijn goedkoop, lekker én overal aanwezig."

Buiten de steden is dit anders. "Op het platteland is het niet makkelijk om tussendoor te snacken, omdat er veel minder aanbod is", vertelt hij aan Editie NL.

Voedselprikkels

Vooral voor kinderen is het grote aanbod aan fastfoodzaken verraderlijk. "Kinderen, en dan met name tieners, zijn impulsief en reageren op de omgeving: in dit geval voedselprikkels. Ze zijn niet bezig met de lange termijn en dus de kans om dikker te worden of ooit diabetes te krijgen."

Strategische locaties

Volgens Seidell zijn de plekken waar ongezond eten aangeboden wordt vaak strategisch uitgekozen. "Ze zitten vaak daar waar je weinig zelfcontrole hebt. Bijvoorbeeld op het station, waar je langskomt na een lange dag, als je onderweg naar huis bent. Tieners hebben daar extra last van."

Onze leefomgeving is op dat gebied erg veranderd ten opzichte van vroeger. "Vroeger waren er geen voedselwinkels, nu alleen maar. Niet alleen de snackbar, maar ook een AH to go met croissantjes en frikandelbroodjes."

Veel prikkels

Kortom: de verleiding is groot. "Eén zo'n aanbieding loop je nog voorbij, maar als je de hele tijd prikkels en aanbiedingen naar je toegeworpen krijgt, dan zwicht je op een gegeven moment wel", zegt Seidell.

Ook epidemioloog Tanja Vrijkotte van het Amsterdam UMC is ontevreden over het grote aantal fastfoodketens. "Ik schrik soms van de homogeniteit van zulke zaken in steden", zegt ze tegen Editie NL.

Meer wetgeving

Omdat het volgens haar moeilijk is om het gedrag van mensen te veranderen, denkt ze dat meer wetgeving nodig is om zoden aan de dijk te zetten. "In Nederland zijn we nog erg gericht op de eigen keuze: iedereen mag voor zichzelf beslissen. We zouden mensen kunnen sturen door ongezond eten duurder te maken en gezond eten goedkoper."

Op die manier zouden we de huidige leefstijlpatronen kunnen doorbreken. "De kennis is er over het algemeen wel, maar we krijgen op dit moment niet genoeg hulp van onze omgeving."

Lees meer over
FastfoodVoedselAlmere