Schoen met speciale zool

Sneller door speciale hardloopschoen: is dat eerlijk?

Door EditieNL··Aangepast:
© ANPSneller door speciale hardloopschoen: is dat eerlijk?
RTL

Een schoen waardoor je beter gaat hardlopen. De speciale Vaporfly hardloopschoenen van Nike vliegen de winkel uit. Maar er is veel controverse over de schoenen, die de drager volgens sommigen een oneerlijk voordeel zouden geven. Ga je er ook echt beter van sporten?

De Nike Vaporfly maakt een hoop los in de hardloopwereld. De een zweert erbij, de ander vindt dat de schoenen verbannen moeten worden. De verende carbonplaten in de zool zouden lopers zoveel sneller maken dat mensen het niet eerlijk vinden.

Atletiekfederatie: 'recordschoen' Nike geeft atleet oneerlijk voordeel
Lees ook

Atletiekfederatie: 'recordschoen' Nike geeft atleet oneerlijk voordeel

Nieuwe regels

De wereldatletiekbond heeft zich erover gebogen en uiteindelijk besloten dat de schoenen niet verboden worden. Wel komen er nieuwe regels rondom hardloopschoenen.

Zo mogen zolen voortaan niet dikker zijn dan 40 mm en slechts één plaat, van wat voor materiaal dan ook, bevatten. Dat betekent dus dat de Vaporfly gewoon wordt goedgekeurd en daar is niet iedereen het mee eens.

De Vaporfly© EditieNL
De Vaporfly

Technologie

"In de wereld van het hardlopen zijn er nu twee kampen op het gebied van deze schoen", vertelt marathonloopster en bewegingswetenschapper Miranda Boonstra. "Ik vind het zelf erg jammer dat technologie een grotere rol is gaan spelen in de sport."

"Hardlopen was geen sport die afhankelijk was van het materiaal. Het ging puur om hoe goed je was en of je talent had. Dat is met de komst van de deze schoen minder geworden", gaat Boonstra verder. "Het jammere is dat de puurheid van de sport verloren gaat met al deze nieuwe technologieën.

Energie

Maar hoe kan het dat een schoen een loper sneller maakt? De truc zit in de carbonplaat, legt hardloopcoach Lisette van Kesteren uit. "Daardoor ontstaat er een vering. De schoen is ook erg breed. Dit zorgt er samen voor dat wanneer de hardloper zijn voet neerzet, de energie waarmee hij dat doet niet verdwijnt in de grond, maar wordt opgevangen door de zool. Die energie schiet weer terug in de voeten en benen van de atleet."

Zelf heeft ze de schoenen weleens aangehad, maar niet gekocht. "Ze zaten heerlijk, maar ik vond ze veel te duur", zegt ze. "Het is moeilijk te zeggen of je hier daadwerkelijk beter van wordt. Je techniek moet je echt zelf trainen, maar het kan de getrainde loper wel een extra zetje geven. Kijk maar naar Eliud Kipchoge, die met een prototype van de nieuwe Vaporfly een marathon in minder dan twee uur liep."

Lees meer over
NikeHardlopenAtletiek