Waarom vleeseters zich soms zo ergeren aan vegetariërs
Gisteren is de Nationale Week Zonder Vlees van start gegaan: voor veel mensen een moment om stil te staan bij hun vleesconsumptie en te proberen vegetarisch te eten. Anderen worden er juist recalcitrant van en posten foto's op social media van de enorme vleesbonken die ze deze week gaan verorberen. Waar komt die weerstand toch vandaan?
Twitteraar Janny ergert zich kapot aan alle berichten over de Nationale Week Zonder Vlees. "Ik zag allemaal folders voorbijkomen met 'nepvlees' waarin mij wordt verteld dat ik een week geen vlees mag eten... Tja, daar word ik dus heel recalcitrant van", schrijft ze. Daarbij plaatst ze een foto van haar aanrecht dat vol ligt met stukken vlees.
Janny krijgt een stormvloed aan kritiek over zich heen, maar ook veel reacties van mensen die het met haar eens zijn. "Morgen maar weer even naar de slager in Duitsland om mijn voorraad aan te vullen", schrijft twitteraar Yvonne. Carola schrijft: "Ik had eigenlijk niets nodig bij de slager, maar ben toch even geweest."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Sociaal psycholoog Florien Cramwinckel weet wel waar die weerstand vandaan komt. Zij onderzocht hoe mensen reageren op het morele gedrag van anderen, waaronder de keuze om geen vlees te eten. "Mensen die vlees eten kunnen zich bedreigd voelen als ze geconfronteerd worden met iemand die dat weigert vanuit morele redenen", vertelt ze aan EditieNL.
Morele keuzes
Dat kan voor vleeseters voelen alsof ze aangesproken worden op zijn gedrag. "We willen allemaal graag het gevoel hebben dat we een goed mens zijn en morele keuzes maken. Dat is superbelangrijk voor ons. Als je daarop wordt aangesproken, is dat heftig", aldus Cramwinckel.
Recalcitrant gedrag
Een manier om daarmee om te gaan is de ander onderuithalen. "Als iemand zich op een vervelende manier aangesproken voelt door de Nationale Week Zonder Vlees, kan dat mogelijk recalcitrant gedrag oproepen, zoals het eten van méér vlees in plaats van minder."
Hoe doe je het goed?
Hoe breng je als vegetariër dan wel een boodschap over, zonder anderen daarmee te doen steigeren? "Ik krijg die vraag heel vaak", zegt Cramwinckel. "Het is lastig er vanuit mijn onderzoek een eenduidig antwoord op te geven. Maar wat je kunt proberen, is eerst het positieve zelfbeeld van de ander te bevestigen. Mensen reageren zo negatief omdat ze zich bedreigd voelen. Een mogelijke oplossing is die dreiging voorkomen."
Op jezelf betrekken
De ander voelt zich minder snel gekwetst als je je keuze om vegetariër te zijn meer op jezelf betrekt. "Als je zegt dat je geen vlees eet omdat je dat niet lekker vindt of omdat je allergisch bent, zal de ander niet snel beledigd zijn. Maar als je doel is om de ander te overtuigen dat vlees eten slecht is, kom je daar alsnog niet ver mee. Dat maakt het lastig."
Volgens de sociaal psycholoog hangt het dus erg af van het doel waarmee je verkondigt dat je geen vlees eet. "Wil je negatieve reacties voorkomen of wil je juist verandering teweeg brengen en een krachtige boodschap uitstralen?" Als dat laatste je uitgangspunt is, zal je de kritische reacties misschien beter voor lief kunnen nemen.