Pollen in de lucht

Hooikoorts of coronavirus? 'Symptomen kunnen overlappen'

Door EditieNL··Aangepast:
© iStockHooikoorts of coronavirus? 'Symptomen kunnen overlappen'
RTL

Hoesten, niezen of je neus ophalen, je wordt vanwege het coronavirus al snel argwanend aangekeken. Dat is lastig voor hooikoortspatiënten, juist nu er de komende dagen veel pollen verwacht worden. Hoe houd je de symptomen uit elkaar?

De komende dagen wordt het volgens hooikoortsradar geen goed weer voor hooikoortspatiënten. Zaterdag worden bijvoorbeeld redelijk veel pollen in de lucht verwacht.

"De eerste hooikoortsgolf is al aan de gang, met de berk en de hazelaars", vertelt boswachter Arjan Postma aan Editie NL.

Hooikoortsgolf

Hoewel sommige mensen nu dus al last kunnen hebben van hooikoorts, moet het ergste nog komen. "Het wordt warm en droog weer. Daardoor komt de tweede golf er nu aan: dat zijn de elzen, wilgen en populieren."

Ook zo'n last van hooikoorts? 11 tips om het gesnotter te verminderen
Lees ook

Ook zo'n last van hooikoorts? 11 tips om het gesnotter te verminderen

Symptomen

Het is dus goed mogelijk dat je de komende dagen meer last van allergieën krijgt. En die symptomen kunnen behoorlijk op die van het coronavirus lijken, legt huisarts Job Nievaart uit. "Er zit een overlap in, dus dat kan verwarrend zijn", vertelt hij.

 

Huisarts Job Nievaart© EditieNL
Huisarts Job Nievaart

"Sommige patiënten hebben hooikoortsallergie in de lagere luchtwegen en dan lijkt het er echt op." Maar niet alle symptomen zijn hetzelfde: "Je hebt vaak brandende ogen en een kriebel in je neus waardoor je moet niezen, en dat is anders dan het coronavirus."

Medicatie

Wie twijfelt, kan er volgens de huisarts makkelijk zelf achter komen waar de klachten vandaan komen. "Bij twijfel: koop allergiemedicatie. Dan weet je het snel. Corona reageert niet op allergiemedicijnen en hooikoorts wel", adviseert Nievaart.

Lees meer over
CoronavirusHooikoorts