Creatieve oplossingen

Zelf mondkapjes maken: van gevangenis tot apotheek

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLZelf mondkapjes maken: van gevangenis tot apotheek
RTL

Naaimachines in gevangenissen draaien overuren. De gevangenen maken vanaf vandaag namelijk mondkapjes. Het doel is om er wekelijks 50.000 te leveren. En niet alleen in de gevangenis zijn mensen druk in de weer met het maken van mondkapjes.

Gevangenen verrichten arbeid als groot deel van hun dagprogramma. "Het produceren gebeurt door zo'n 100 gedetineerden in de volgende inrichtingen: Sittard, Dordrecht, Nieuwersluis, Nieuwegein en Ter Apel. Alle beschikbare naaimachines worden ingezet", laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.

De mondkapjes worden van katoen gemaakt en zijn niet bedoeld voor gebruik in bijvoorbeeld ziekenhuizen. Wel kunnen ze in andere sectoren en op straat worden gedragen.

Apotheek

Ook bij Apotheek Centraal in Haarlem zijn de laatste tijd veel mondkapjes gemaakt. De apotheek begon daar al vroeg mee, vertelt interim-manager Nada Al-Rubaiee. "Ik ben zelf 23 jaar geleden uit Irak gevlucht, en heb nauw gevolgd hoe mensen daar reageerden toen ze getroffen werden door corona", vertelt Nada aan EditieNL.

Noodkreet van huisartsen: 'Lever mondkapjes in'
Lees ook

Noodkreet van huisartsen: 'Lever mondkapjes in'

"Handelaars maakten misbruik door de mondkapjes heel duur te verkopen. En daar gingen mensen dus mondkapjes naaien als reactie. Daar zijn we dus ook mee begonnen."

Duizend mondkapjes

Zo'n twaalf vrijwilligers zetten zich in voor de apotheek, dat doen ze thuis. "Er zijn al duizend mondkapjes gratis weggegeven aan onze klanten en patiënten", vertelt Nada.

"Ze zijn gemaakt van katoen en lijken heel erg op de mondkapjes die wij normaal verkopen. We beweren niet dat je met deze mondkapjes het virus tegengaat, maar het is wel een extra bescherming. Wil je naar buiten, dan kun je 'm opdoen."

Snorkelmasker

Door het gebrek aan mondkapjes, worden we ook zelf steeds creatiever in het bedenken van beschermende middelen: van regenjassen tot duikbrillen worden ingezet. Pricella ging thuis aan de slag en probeerde een snorkelmaster 'coronaproof' te maken.

"Heel veel kinderen hebben zo'n snorkelmasker, dat was een paar jaar geleden enorm in. Als mensen die toch al hebben, dan kunnen we ze ook in de coronatijd gebruiken", zegt Pricella. Ze haalde de snorkel eraf en bevestigde een stukje mondkapje op het gat dat daardoor achterbleef. "Daardoor wordt de lucht die in het masker komt, gezuiverd", meent ze.

Pricella bouwde een snorkelmasker om© EditieNL
Pricella bouwde een snorkelmasker om

'Het werkt niet'

Maar hebben dat soort creatieve oplossingen eigenlijk wel nut? Volgens een woordvoerder van NU91, de vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden, heeft het weinig zin om zelf op zo'n manier aan de slag te gaan.

"Het is hartstikke mooi dat er zulke oplossingen voor beschermende middelen worden bedacht, maar ze werken niet. Er moet gewoon iets gebeuren zodat er voldoende voorraad is voor zorgmedewerkers. Dat is de hoogste prioriteit", aldus de vakbond.

Lees meer over
CoronavirusGevangenisGezondheidGezondheidszorg