'Rustig opbouwen'

We gaan massaal hardlopen: met deze tips houd je het als beginner vol

Door EditieNL··Aangepast:
© Eigen fotoWe gaan massaal hardlopen: met deze tips houd je het als beginner vol
RTL

De sportscholen zijn dicht en we zitten ook nog eens veel meer binnen dan normaal. Om toch wat beweging te krijgen, beginnen steeds meer mensen met hardlopen. Maar waar moet je nou op letten als je dat voor het eerst doet? We vroeger hardloopblogger en schrijfster Annemerel de Jongh om tips.

Nu Nederland massaal aan het hardlopen is, heeft Runner's World een gratis e-book voor beginnende hardlopers gelanceerd, vol tips en schema's. Zulke schema's zijn ook volgens Annemerel erg belangrijk.

"Laat je niet (mis)leiden door je conditie", zegt Annemerel tegen EditieNL. "Veel mensen die nu beginnen met hardlopen hebben al een basisconditie, van bijvoorbeeld voetbal of tennis. Daardoor denken ze misschien makkelijk te kunnen hardlopen, maar je spieren, pezen en gewrichten zijn niet gewend aan hardlopen op asfalt. Een overbelastingsblessure ligt op de loer."

Opbouwen

Rustig opbouwen dus, is haar advies. "Begin gewoon met vijf minuutjes hardlopen, dan een minuutje wandelen, enzovoort. Wees niet bang om wat rustiger te beginnen. Je wil niet over twee weken geblesseerd zijn, want fysiotherapeuten zijn nu ook niet beschikbaar."

Houd je ook vooral aan het schema, en neem na een training 48 uur rust. "Het is geen periode om superambitieuze sportieve doelen te hebben, hoe verleidelijk dat misschien ook is. Het belangrijkste is dat je lekker bezig bent. Doe het omdat je je er beter door wil gaan voelen. Als je nu te diep gaat in een training, wordt je immuunsysteem daardoor ook lager, en ben je weer vatbaarder voor virussen."

Ongezonde trek? Zo voorkom je dat je aankomt nu je noodgedwongen thuis zit
Lees ook

Ongezonde trek? Zo voorkom je dat je aankomt nu je noodgedwongen thuis zit

Schoenen

Niet alleen een schema kan je behoeden voor blessures: schoenen spelen daar ook een grote rol in. "Ik zie veel mensen op tennisschoenen of oude gympen. Dat is op de lange termijn vragen om moeilijkheden. Dat heb ik zelf ook ervaren toen ik begon met hardlopen. Koop dus hardloopschoenen."

Dat is ook in deze tijd nog gewoon mogelijk. "Veel hardloopwinkels die ik ken zijn nog open en hanteren goede maatregelen. Er mogen bijvoorbeeld nog maar twee mensen naar binnen, of je kan een afspraak maken om voor of na openingstijd langs te komen. Sommige komen zelfs bij je thuis, dan wachten ze voor de deur terwijl je binnen de schoenen past."

En qua kleding? Dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. "Schoenen zijn belangrijker, ga gewoon voor iets wat lekker zit. Maar voor vrouwen zou ik een goede sportbeha wel aanraden."

Loop alleen

Maar misschien nog wel het belangrijkste in deze tijd is afstand houden. Als je dan toch naar buiten gaat om hard te lopen, doe dat het liefst alleen. "Of als je met zijn tweeën loopt, probeer dan achter elkaar te lopen. Andere mensen kunnen je anders niet passeren. Ga sowieso niet in groepjes", zegt Annemerel.

"Ik zou goed kijken naar het tijdstip en de plek waar je gaat lopen. In het weekend is het midden op de dag een stuk drukker, dan is die anderhalve meter afstand houden veel lastiger. Ga misschien juist wat vroeger of later, en naar een andere plek dan dat populaire bos- of duinpad. Gedraag je niet als een eikel en verpest het niet voor een ander."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
HardlopenSportFitnessCoronavirus