Vooral ouderen

De comeback van de rijdende supermarkt: 'Drukker dan met kerst'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLDe comeback van de rijdende supermarkt: 'Drukker dan met kerst'
RTL

Ze zijn een stuk minder in het straatbeeld te vinden dan vroeger: SRV-wagens, ofwel rijdende supermarkten. Toch hebben de overgebleven wagens het de laatste tijd een stuk drukker. Leidt de coronacrisis definitief tot een comeback van de rijdende supermarkt?

De omzet van Goof van der Poel is de laatste tijd ongeveer verdubbeld. Zijn bedrijf heeft wagens rondrijden in de regio Kaag en Braassem. "Het is een heel stuk drukker. Met Pasen hadden we topdagen, beter nog dan met kerst", vertelt Van der Poel aan Editie NL.

Vooral ouderen

De klanten zijn vooral ouderen. "Maar echt niet allemaal boven de tachtig hoor", zegt Van der Poel. "We merken nu gewoon dat iedereen thuis is. Het is makkelijk, vertrouwd en we hebben simpelweg veel lekkere dingen. Mensen vinden het ook wel fijn even een praatje te maken."

Hij heeft geen idee of de toegenomen klandizie zal aanhouden. "Ik denk dat het bij veel mensen toch snel verwatert als zij weer terug naar kantoor gaan. Je kan het niet voorspellen. Als we goede service blijven geven, moet het goed komen."

Boodschappen doen bij de rijdende supermarkt© EditieNL
Boodschappen doen bij de rijdende supermarkt

Concurrentie van onlinediensten

De SRV-wagens zijn in deze tijd een goede optie voor mensen die niet graag naar de supermarkt gaan. "Mensen zijn in deze tijd bereid wat meer betalen, en willen lokaal boodschappen doen", zegt retaildeskundige Kitty Koelemeijer. "Toch zullen mensen als de crisis voorbij is minder snel meer betalen dan nodig. Dus de vraag is of ze het blijven volhouden."

Rijdende supermarkten hebben volgens Koelemeijer veel concurrentie van de onlinediensten die er zijn. "Zij hebben het voordeel dat mensen vooraf kunnen bestellen wat ze willen, waardoor ze met minder producten hoeven rond te rijden die mensen uiteindelijk niet willen", legt Koelemeijer uit. "Een onlinedienst kan daardoor beter inkopen en zo minder kosten maken."

Lees meer over
SupermarktVoedselCoronavirusZ link in bioEditie NL Link in bio