Terrassen misschien open: hoe voorkom je chaos en drukte?
Zou het dan eindelijk? Het kabinet denkt erover na om terrassen vanaf 1 juni weer te laten openen. Veel mensen kunnen niet wachten tot het zover is. Dat kan een probleem zijn, want drukte is in een anderhalvemetersamenleving nou precies niét te bedoeling.
Morgen vergaderen premier Rutte en de ministers over coronamaatregelen. Dan worden ook de mogelijke versoepelingen besproken. Ingewijden melden aan het ANP dat er een voorstel op tafel ligt om terrassen vanaf juni te openen.
Poll
Veel mensen kunnen niet wachten tot het zover is. Uit een poll van Editie NL blijkt dat 72 procent van de Nederlanders het een goed idee vindt om de terrassen weer te openen. Kortom: het zou nog weleens druk kunnen worden.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Hoe houd je die mensenmassa's onder controle? Volgens Marit Elders, directeur van Event Safety Academy, is het belangrijk om een aantal zaken in overweging te nemen. "Allereerst is het belangrijk dat je zorgt dat bezoekers worden gespreid. Op een terras met voldoende oppervlakte kan afstand worden gehouden", zegt ze tegen Editie NL.
Terras afzetten
Daarnaast kan er worden gewerkt met reserveringen en tijdsloten. "Zoals ook pretparken en musea op het oog hebben. Het probleem bij een terras is dan wel weer dat je geen centrale ingang hebt, maar het terras moet afzetten. Dat is een hele operatie, want die afzetting kun je niet wekenlang laten staan. Soms is er bijvoorbeeld ook markt op zo'n plein."
Pinnen aan tafel
Haar derde punt: "Je moet te allen tijde voorkomen dat er op bepaalde plekken opstoppingen ontstaan, zoals bij de kassa. Een uitkomst is aan tafel pinnen. En zorg voor duidelijke eenrichtingsroutes. Anders kom je te dicht bij elkaar."
De toiletvoorziening noemt ze een 'zorgenkindje'. "Toiletten zijn vaak erg krap. Soms is er maar één wc. Zorg ervoor dat je als horecaonderneming investeert in een groot openbaar toilet, met voldoende wc's en afstand."
Proefopstellingen
Veel ondernemers zijn al bezig met het maken van plannen. Zo worden er op de Brink in Deventer, op de Hoornse Kaasmarkt en op het Vrijthof in Maastricht proefopstellingen gemaakt. Allemaal met de hoop om binnenkort te mogen openen.
Nieuwmarkt
Barry van den Berg houdt zich bezig met de Nieuwmarkt in Amsterdam. Hij is eigenaar van Café Del Mondo en aangesloten bij Ondernemersvereniging Nieuwmarkt. "We hebben een verzoek ingediend bij de gemeente voor een veilige oplossing, zodat cafés en restaurants aan de Nieuwmarkt hun terrassen weer kunnen openstellen."
Samenwerking
Het idee is om van de Nieuwmarkt één groot terras te maken. "De huidige terrassen worden dus flink uitgebreid over hele plein. Ook horecazaken aan de Zeedijk doen mee, want daar is helemaal geen ruimte voor terrassen. Op het midden van het terras komt een centraal afhaalpunt van waaruit drinken wordt geserveerd."
Alles gebeurt volgens de geldende richtlijnen. "We houden rekening met de minimale afstand en hanteren looproutes. Het plan is een tijdelijke reddingsboei voor horecaondernemers. Er moet iets gebeuren om overeind te kunnen blijven in deze coronaperiode."
Ondernemers delen verantwoordelijkheden, maar ook de opbrengst. "We zijn met z'n allen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld wc's en het opzetten van looproutes op plein."
Reserveringen
Van den Berg verwacht grote drukte als de terrassen open mogen. Reserveren is echter nog niet mogelijk. "Een reserveringssysteem is zeker een optie. We worden veel benaderd door app-ontwikkelaars. Maar daarvoor is nog geen concreet plan."
Ook aan de omwonenden wordt gedacht. "Er komen een aantal 'buurtstamtafels' voor buurtbewoners. Die hoeven geen drinken of eten te kopen, maar kunnen eigen drinken meenemen als ze dat willen."
Gemeente
De burgemeester van Amsterdam is enthousiast over plan, maar het stadsbestuur is nog niet bezig met een concreet plan van aanpak. "Wel zijn we regelmatig in gesprek met gemeente", aldus Van den Berg.