Bibliotheken weer open

Bibliotheek in coronatijd: boeken 72 uur in quarantaine

·Aangepast:
© iStockBibliotheek in coronatijd: boeken 72 uur in quarantaine
RTL

Naast scholen en kappers mogen ook de bibliotheken vandaag weer open. Om het risico op coronabesmettingen te verkleinen zijn daar de nodige aanpassingen gedaan. Zo kiezen sommige bibliotheken ervoor om hun boeken 72 uur in quarantaine te plaatsen. Hoe nuttig is dat?

Bibliotheek West-Brabant is een van de plekken waar de quarantaineregel gehandhaafd wordt. Vandaag opent hun eerste vestiging in Roosendaal zijn deuren. "De boeken moeten bij het inleveren door de lezer in een grote kar worden gelegd", vertelt directeur Frederique Assink aan Editie NL.

"Die wordt dan naar een kleine ruimte gereden en blijven daar 72 uur onaangeraakt staan." De maatregel is onderdeel van een veiligheidsprotocol dat is opgezet door de Vereniging Openbare Bibliotheken, goedgekeurd door het RIVM.

Protocol

Het is niet bewezen dat er zoveel tijd nodig is om het virus te doden. Volgens Amerikaans onderzoek kan het coronavirus op papier onder de juiste toestanden 48 uur overleven. Ter vergelijking: op koper kan dat vier uur, op roestvrijstaal 24 uur en op plastic maar liefst 72 uur.

Bibliotheken lenen steeds meer e-books uit
Lees ook

Bibliotheken lenen steeds meer e-books uit

Toch gaan is er gekozen voor een langere quarantinetijd. "Er is geen bewijs dat het virus daadwerkelijk zo lang blijft zitten, maar better safe than sorry", zegt Assink.

Weinig gevaar

Thijs Veenstra van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid van het RIVM denkt dat de maatregel niet veel zoden aan de dijk zet, omdat de kans al niet heel groot is dat iemand via een boek besmet wordt. "Dat het coronavirus aantoonbaar op het materiaal ligt, wil niet zeggen dat het ook besmettelijk is", vertelt hij aan Editie NL.

"Als je een boek oppakt waar het virus op zit, moeten er ten eerste genoeg viruscellen op zitten die op je hand komen", legt hij uit. "Daarna moeten die ook nog in aanraking komen met je slijmvliezen om je ziek te maken. Dat is een specifieke route."

Lees meer over
BoekenCoronacrisis in Nederland