EditieNL

Zoenen met Fikkie? Doe maar niet!

Door Editie NL··Aangepast:
© Foto: FlickrZoenen met Fikkie? Doe maar niet!
RTL

De een vindt het ranzig, de ander doet het zonder problemen: 'zoenen' met je hond. Een Britse professor heeft slecht nieuws voor diegenen die er geen problemen mee hebben zich te laten aflebberen door hun viervoeter: het kan je behoorlijk ziek maken.

John Oxford is emeritus professor in de virologie en bacteriologie aan de Queen Mary-universiteit in Londen. Hij weet dus veel van viezigheid en de ziektes die dat met zich meebrengt. Volgens Oxford zijn honden lopende ziektekiemen en kunnen hondenbezitters beter twee keer nadenken voordat ze hun gezicht door de hond laten likken.

In het Verenigd Koninkrijk krijgen bijna 280.000 mensen per jaar voedselvergiftiging. Dat kan door een ongebakken kippetje komen, maar niet zelden is je trouwe viervoeter de boosdoener. De helft van de honden draagt namelijk de bacterie Campylobacter in hun speeksel, zonder daar iets van te voelen. Bij mensen zorgt dit echter voor diarree en buikgriep, waarschuwt Oxford.

Blinde liefde

Ook andere bacteriën worden makkelijk overgedragen van hond op mens en andersom. "Denk bijvoorbeeld aan Toxocariasis, een parasiet die honden en katten bij zich dragen en die bij mensen voor cysten en zelfs blindheid kan zorgen", waarschuwt Oxford.  Volgens Oxford lopen vooral kinderen en mensen met een zwakke weerstand, bijvoorbeeld door chemotherapie of HIV, risico om ziektes op te lopen door hun hond.

Afrader

Natuurlijk word je niet meteen hondsberoerd wanneer je een keer een lik van je huisdier krijgt, maar Oxford raadt het wel af. Toch zijn honden ook goed voor je gezondheid: uit eerdere studies is al gebleken dat hondenbezitters meer bewegen en minder stress en eenzaamheid ervaren. Knuffelen is natuurlijk altijd goed, maar bewaar je mond maar gewoon voor je menselijke vrienden!

Meer rtlnieuws.nl:

 

Lees meer over
DierenGezond leven