EditieNL

Nederlandse man vindt zichzelf de beste BBQ-er

Door Editie NL··Aangepast:
© ANP Nederlandse man vindt zichzelf de beste BBQ-er
RTL

Dat mannen altijd denken dat ze het beter zijn dan de rest in barbecueën, is nu ook vastgelegd. Uit onderzoek van de Vereniging van Keurslagers (VVK) blijkt dat 60 procent van de Nederlandse mannen zichzelf de beste BBQ-er vindt.

Zij hebben een onderzoek afgenomen bij ruim 1.000 Nederlanders. Daaruit bleek dat twee derde van de Nederlandse mannen, zichzelf de beste barbecueër vindt van de familie. Ook geven ze zichzelf een zeven qua cijfers. 

Mannentaak

Vrouwen zijn toch iets minder zelfverzekerd achter de BBQ. Van de ondervraagde vrouwen geeft 40 procent aan dat zij liever de BBQ-tang aan hun man of vriend geven. En 13 procent van de vrouwen vertrouwt hun vader toch iets meer dan hun man of vriend.

Vrouwen zijn ook meer bezig met het experimenteren met groente op de BBQ, terwijl mannen liever experimenteren met kruidenrubs en marinades. Er wordt het meeste geëxperimenteerd met grote stukken vlees.

Zelfverzekerd

Dat de zelfverzekerdheid van de mannen de afgelopen jaren is gestegen, is niet zo vreemd. "Het is nu meer dan ooit echt een lifestyle", zegt Rob Nuijten, barbecuespecialist bij de VVK. "Barbecue is echt een familieaangelegenheid, met in elke familie eigen tradities."

"Concurrentie tussen familie en vrienden is vooral een grote drijfveer hierachter", vertelt hij. "Wie van de familie maakt de beste saté of de beste spareribs. Daar willen vaders weleens om strijden."

Feiten & Cijfers

  • 65 procent van de Nederlanders houdt van kluiven
  • Driekwart van de mensen steekt alleen de BBQ aan wanneer het lekker weer is

Provincies met de meest fanatieke BBQ-ers:

1. Limburg
2. Utrecht
3. Flevoland
4. Overijssel
5. Gelderland
6. Zeeland
7. Noord-Holland
8. Noord-Brabant
9. Groningen
10. Zuid-Holland
11. Drenthe
12. Friesland

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer over
FamilieZomer