Zou 't eten ook lekker zijn zonder zout? 'Het kost tijd om eraan te wennen'
85 procent van de Nederlanders krijgt dagelijks te veel zout binnen. Met als gevolg een hoge bloeddruk en mogelijke nierschade. Voor een gezond dieet mag je per dag slechts 6 gram zout binnenkrijgen. Dat zijn ongeveer 3 theelepels. Maar gemiddeld eten we zo'n 9 gram zout per dag. We moeten dus gaan wennen aan minder zout. Maar hoe doe je dat?
"Als je altijd veel zout eet, raken je zintuigen daaraan gewend. En dan heb je altijd de behoefte om dat zoutniveau intact te houden", zegt smaakexpert Peter Klosse. "Als je dan ineens gaat minderen, kost het tijd om aan die nieuwe smaken te wennen." Toch is het wel te doen: je moet vooral even goed kijken waar allemaal zout in zit.
"Onbewust eten we veel te veel zout", zegt Annemiek Dorgelo van de Nierstichting. "We beseffen vaak niet dat we gedurende de dag al snel veel te zout binnenkrijgen van dagelijkse producten als broodjes, bepaalde vlees- en viswaren (salami, ham, gerookte zalm), bepaalde kazen (Goudse kaas, feta), kant-en-klare soep en vleesvervangers."
Door deze producten vervangen door zoutarme producten kun je al een hoop zout vermijden. "Denk dan aan hüttenkäse, ricotta, kipfilet en mager gehakt."
Zelf koken
Wat volgens smaakexpert Klosse ook helpt is om veel zelf te koken, want in kant-en-klare producten zit vaak meer zout. "Het grootste probleem is dat we heel veel zout binnen krijgen uit producten waarvan we het niet weten: pakjes en zakjes. Bij de productie van bewerkt voedsel verliezen ingrediënten hun smaak en door zout toe te voegen kan dit worden 'hersteld'."
Maar niet op een gezonde manier. Als je zelf kookt heb je het veel beter in de hand. "Met verse producten en kruiden/specerijen proef je de natuurlijke smaken van het eten. Mijn favoriete natuurlijke smaakmakers zijn verse gember, knoflook en citroenschil. Het is echt een misvatting dat eten geen smaak heeft zonder zout."
Wil je weten of je zelf teveel zout binnenkrijgt? Doe dan hier de test van de Nierstichting.