Actiegroep tegen geluidsoverlast

Langs Jantines huis scheuren soms wel 60 motoren per uur

Door Editie NL··Aangepast:
© iStockLangs Jantines huis scheuren soms wel 60 motoren per uur
RTL

Nu het volop zomer is, stappen motorrijders graag weer op hun tweewieler. Maar niet iedereen is daar blij mee: veel mensen ergeren zich aan luidruchtige motors. De actiegroepen tegen geluidoverlast door motorfietsen schieten dan ook als paddestoelen uit de grond. 

Er zijn bijna anderhalf miljoen motorrijders in ons land. Dat is het hoogste aantal sinds 2002. Nu mensen thuis zitten, lijkt de overlast tot een hoogtepunt gestegen. In de afgelopen weken zijn negen lokale actiegroepen opgericht, die over twee weken één landelijke club gaan vormen: Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen (Nefom). Hun doel: de geluidsnormen moeten strenger worden en sommige wegen moeten zelfs verboden worden voor motorrijders.

Overlast

Luidruchtige motors, Jantine Leeflang weet er alles van. "Wij wonen langs de Zuiderdijk in Venhuizen. Op een drukke weekenddag komen er per uur zo'n 60-80 motoren voorbij. Dat zorgt voor veel geluidsoverlast en frustratie. We zijn het helemaal zat", vertelt ze aan Editie NL.

Burgemeesters bespreken overlast motorrijders
Lees ook

Burgemeesters bespreken overlast motorrijders

"Soms zijn het eenlingen die enorm hard optrekken en op die manier veel geluid produceren. Anders zijn het groepen van een aantal motorrijders die samen veel geluidoverlast veroorzaken."

De buurtbewoners zijn er helemaal klaar mee. "Sommigen zeggen zelfs: we kunnen het niet meer aan, we gaan verhuizen. Anderen zorgen dat ze op de drukke weekenddagen weg zijn van huis. Of ze gaan niet meer in de tuin zitten. Mensen zijn echt de wanhoop nabij. De geluidoverlast is gewoon echt vreselijk."

Actiegroep

Daarom hebben ze een actiegroep opgezet: 'Overlast Zuiderdijk'. "Er moet gewoon iets gebeuren door de gemeente. En dat heeft al iets teweeggebracht: vanaf 1 augustus gaat er hier in een proef van start op de Zuiderdijk. De dijk wordt dan in het weekend afgesloten. Maar dat is echt water bij de wijn hoor, want we hebben er doordeweeks ook nog last van."

Rotte appels

Het zijn maar een paar rotte appels, beweert Hugo Pinksterboer van de Motorrijders Actie Groep, een belangenvereniging voor motorrijders. "Het is maar klein deel motorrijders dat echt in zo hoog mogelijk toerental rijdt en zoveel mogelijk geluid produceert. Die krijgen daar een kick van", zegt hij tegen Editie NL.

Zij verpesten het voor de rest. "Alle beschaafde motorrijders lijden daaronder. Want als er één idioot komt aanscheuren, dan erger je je vervolgens ook aan de tien die erna passeren met een normaal geluidsniveau. Ik heb het weleens staan controleren bij de Krimpenerwaard. Er kwamen veel motoren voorbij: 48 in een halfuur. Het merendeel reed heel gemoedelijk, zonder hard geluid en met een lach op hun gezicht. Maar er hoeft er maar eentje op zijn achterwiel door dat dorp te rijden…"

Harder dan auto

Wel is het volgens hem nu eenmaal zo dat motoren meer geluid maken dan auto's. "Dat heeft te maken met de uitlaat. Zo is het toegestane aantal decibel bij een gemiddelde personenauto 74 decibel en bij een motorfiets 80 decibel. Dat wordt getest aan de hand van een zogenoemde dynamische meting, waarbij het geluidsniveau op 15 meter afstand wordt gemeten."

"Maar bij politiecontroles langs de weg wordt een statistische geluidsmeting uitgevoerd, waarbij een microfoon op 50 cm afstand van de uitlaat wordt geplaatst", gaat Pinksterboer verder. "Bij deze meting kan het geluidsniveau van bepaalde auto’s en motoren oplopen tot boven de honderd decibel, omdat de afstand tussen microfoon en uitlaat kleiner is."

Het aantal decibel dat een motor produceert, is afhankelijk van het type en leeftijd. "Zo zijn er oudere motoren die bij deze test 106 decibel produceren, want die uitlaat kan niet altijd voldoen aan de moderne eisen. Die maakt gewoon meer geluid."

Oplossing

Maar Pinksterboer heeft een oplossing bedacht: "Elke motorrijder ervan overtuigen dat hij of zij normaal moet doen, rekening moet houden met andere mensen en niet vol gas moet geven vlak bij de bebouwde kom of waar ook fietsers en wandelaars zijn. Er zijn namelijk genoeg plekken in ons land waar je wél gas kan geven zonder dat iemand daar last van heeft."

Lees meer over
MotorsportMotorenMotorfietsGeluidshinder