Niet-getrouwde stellen

Liefde overwint alles, maar gesloten grenzen maken dat erg lastig

Door EditieNL··Aangepast:
© Maud van LeeuwenLiefde overwint alles, maar gesloten grenzen maken dat erg lastig
RTL

Tientallen mensen wachten nog steeds op het moment dat ze hun geliefden die in het buitenland wonen weer om de hals kunnen vliegen. Sommige stelletjes hebben elkaar maandenlang noodgedwongen niet kunnen zien, omdat landsgrenzen gesloten waren en reizen niet of nauwelijks was toegestaan. "Op dit moment hebben wij maar één wens en dat is elkaars hand vasthouden."

Op social media worden allerlei berichten gedeeld onder de hashtags #LoveIsNotTourism en #LoveIsEssential van mensen die aandacht vragen voor stellen die niet getrouwd zijn, een langeafstandsrelatie hebben en elkaar heel graag weer willen zien.

Afstand is ingewikkeld

Een van die mensen is Maud van Leeuwen. Ze wacht al maanden op duidelijkheid van de overheid, maar telkens kwam er niets. Ondertussen ging week na week voorbij waarin ze haar Amerikaanse vriend Kevin Hoogenboom niet zag. Hij zit in de Verenigde Staten, zij in Nederland.

Ze leerde Kevin vorig jaar kennen, tijdens een stage in New York. "Dit is 'm, wist ik meteen", zegt ze. Nu hebben ze elkaar sinds februari al niet meer gezien. "Ik mis hem heel erg, en ik wil contact houden. Het is echt heel erg lastig, vind ik, ook al appen en bellen en skypen we", zegt Maud. Ze is de oprichter van een Nederlandse whatsappgroep voor #LoveIsNotTourism en hoopt dat ze politici kan overtuigen om het beleid aan te passen. 

Kevin en Maud in de Verenigde Staten. © Maud van Leeuwen
Kevin en Maud in de Verenigde Staten.

Het liefst zou Maud zien dat binnen de Europese Unie het Deense model wordt overgenomen. Daar is de deur op een kier gezet voor niet-getrouwde stellen. Partners mogen het land in, mits ze kunnen aantonen dat ze minimaal drie maanden een relatie hebben. Als dat in de hele Europese Unie zou worden ingevoerd, zouden ongetrouwde koppels overal naar hun partner kunnen reizen.

Iedere week lastiger

Dat is ook de grote hoop van Stephan de Ridder uit Dordrecht. Hij heeft vorig jaar de Oekraïense Tetiana ontmoet. Zij werkt nu in Abu Dhabi. "We hebben de keuze gemaakt voor een toekomst samen", zegt Stephan. "Zij is nu daar om te werken en te sparen. Ik ben er deze winter acht weken geweest en ben in februari weer naar huis gegaan."

Sindsdien heeft hij haar niet meer in het echt gezien. "Ze zou dit voorjaar naar Nederland komen, maar dat ging niet door. Nu is het appen en skypen. Het wordt met de week lastiger", zegt Stephan. "Je valt 's avonds in slaap en je wil gewoon samen zijn", zegt hij. "Op dit moment hebben wij maar één wens en dat is elkaars hand vasthouden."

De laatste selfie die Stephan en Tetiana gemaakt hebben, op het vliegveld van Dubai. © Stephan de Ridder
De laatste selfie die Stephan en Tetiana gemaakt hebben, op het vliegveld van Dubai.

Vrijwel overal mag je wel de grens over om je partner op te zoeken als je gehuwd bent. Maar als dat niet zo is, blijft de grens dicht. "Waarom mag een getrouwd persoon wel naar zijn of haar geliefde? En bij stelletjes die niet getrouwd zijn wordt het niet als essentieel gezien. In 2020 is het huwelijk niet meer wat het ooit was", zegt Maud. "We worden steeds moderner, maar we moeten trouwen als toegangspas om naar onze partner te mogen."

Lichtpuntjes

De hele situatie heeft één lichtpuntje, zegt Stephan. "Mijn vriendin heeft veel tijd gehad om Nederlands te leren. Donderdag heeft ze op de Nederlandse ambassade haar inburgeringsexamen, als ze dat haalt kunnen we de procedure starten waarmee ze in oktober voorgoed hierheen kan komen."

Het begint er voorzichtig op te lijken dat de oproep van de geliefden-op-afstand gehoord wordt. Kamerlid Sven Koopmans heeft minister Blok van Buitenlandse Zaken vragen gesteld over de situatie en ook binnen de Europese Commissie gaan stemmen op om het beleid in deze gevallen te versoepelen. 

Eurocommissaris Ylva Johansson voor Buitenlandse Zaken heeft via Twitter toegezegd de #LoveIsEssential-campagne van harte te ondersteunen. Zij hoopt dat EU-lidstaten hun best doen om 'partners' zo breed mogelijk te zien, en dus mensen zo veel mogelijk te helpen. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
RelatieCoronacrisis in NederlandLink in bio