Het nieuwe uitgaan: 'Geen handjes in de lucht, maar billen op de stoel'
Hutje mutje op elkaar staan in een snikhete kroeg zit er vanwege de coronaregels niet meer in. Toch dient zich er al een oplossing aan: zitfeestjes. Ook nachtclubs en discotheken zien hun kans schoon om weer open te gaan en transformeren tot gezellige bars: 'dj, service aan tafel en 1,5 meter afstand'.
Tot 1 september moeten discotheken en nachtclubs hun deuren gesloten houden, maar de Amsterdamse nachtclub Disco Dolly wacht daar niet op en bedacht een alternatief: "The club of 25". "We veranderen onze functie van club naar bar", vertelt eigenaar Steven Vermaas. De afgelopen tijd zijn personeel en eigenaar druk bezig geweest met het bestellen van tafels en stoelen om een feestje ten tijde van corona mogelijk te maken.
Van uitgaan naar borrelen
"We creëren nu meer een kroegvibe: met dj, maar wel met service aan tafel en gepaste afstand tussen gasten", vertelt Steven. Als gast moet je van tevoren reserveren of een kaartje kopen. De eigenaar benadrukt dat de horeca en gasten 'het samen moeten doen'. "Wij vertrouwen op de normen en waarden van bezoekers."
Worden de regels niet nageleefd, dan zal direct actie worden ondernomen. "Op het moment dat iets fout gaat, zullen we de muziek uitzetten en de regels opnieuw uitleggen. Als dat niet helpt, moeten wij helaas vragen mensen onze kroeg te verlaten."
Aantal mensen
Koen Dongelmans, mede-eigenaar van De Witte Aap in Rotterdam, hoefde niet net als Disco Dolly zijn functie te veranderen. "Wij zijn een nachtcafé en geen discotheek of club." De grootste verandering voor Koen was het aantal mensen dat naar binnen mocht.
"Het nachtleven is teruggebracht van echt uitgaan naar borrelen aan tafel". Dus van een dansvloer in de Rotterdamse kroeg is geen sprake meer. Koen: "Geen handjes in de lucht, maar billetjes op de stoel."
Begrip voor nieuwe initiatieven
Koninklijke Horeca Nederland (KNH) laat weten de initiatieven van horecaondernemers te begrijpen. "Het water staat horecaondernemers aan de lippen, want op dit moment wordt geen enkel perspectief geboden", zegt woordvoerder... 'Clubs & Nightlife'-bedrijven zijn nog steeds gesloten en een faillissement dreigt.
"Wij blijven de leden oproepen de veiligheidsmaatregelen te hanteren en roepen gasten op hetzelfde te doen. Elke besmetting is één teveel. Overvolle cafés zijn en blijven uit den boze. Horecaondernemers kunnen zelf een zorgvuldige afweging maken en kijken hoe zij met hun huidige vergunning op een veilige manier kunnen ondernemen binnen de beperkingen opgelegd door de overheid."
Angst voor besmettingen
De nieuwe initiatieven zorgen ervoor dat de uitgaansmogelijkheden voor jongeren toenemen, juist nu meer besmettingen bij jongeren worden gevonden. Steven zegt dat er altijd een risico kleeft aan dit soort initiatieven, maar benadrukt dat met het opengaan van Disco Dolly niet zoveel aan de situatie van het virus verandert.
"We gaan op dezelfde manier open als de rest van de wereld."
Eigen verantwoordelijkheid
Hij zorgt dat de veiligheidsmaatregelen worden nageleefd, maar legt ook een verantwoordelijkheid bij mensen zelf. "In een ruimte met andere mensen, zoals bij de supermarkt of kapper, heb je ook een verhoogde kans dat je corona oploopt. Dat is nu niet anders", zegt hij.
"We kunnen niet voorkomen dat mensen elkaar knuffelen," zegt Koen over de risico's van het 'nieuwe uitgaan'. "Maar pas als gasten zich niet aan de maatregelen houden, zoals de 1,5 meter regeling, zien wij dat als incidenten." Het in de gaten houden van al die veiligheidsregels is voor het personeel van Koen soms best lastig. "Mijn werknemers zijn omgebouwd van gezelligheidsdieren tot politieagenten."
Als eigenaar van de kroeg wil hij gezelligheid en ontspanning aanbieden. "Maar ik doe het tegenovergestelde en dat is pijnlijk. Het gaat volledig in tegen alles waar je als horeca voorstaat."
Beide eigenaren zeggen zich 'netjes aan de regels' te houden. Koen: "'s Nachts staat een portier aan de deur die mensen naar hun tafel stuurt." En als alle tafels bezet zijn, kan je niet meer naar binnen. In de rij wachten, mag ook niet. "Dan word je verzocht verder te lopen."
Net als Koen zorgt ook Steven voor een extra portier en personeel. En kan hij niet wachten tot zijn 'zitfeestje' vanavond. "Het is fijn om in deze onzekere tijden een lichtpuntje te creëren."