Offerfeest in coronatijd: buiten bidden op 1,5 meter
Het Offerfeest is vandaag begonnen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft opgeroepen om het vooral klein te houden, vanwege de opleving van het coronavirus. Hoe ziet het Offerfeest eruit met alle coronamaatregelen?
In de meeste moskeeën in Nederland ging het gebed vanmorgen in aangepaste vorm door. Zo heeft een moskee in Utrecht de gebedsdienst verplaatst naar een sporthal. Het gebed van de El Fath-moskee in Heerenveen vond plaats op de atletiekbaan en twee moskeeën in Den Bosch hebben het gebed gezamenlijk gehouden op de voetbalvelden van BVV Den Bosch.
"Het is een heel moeilijke situatie", zegt Mohamadi El Harche, voorzitter van de Rotterdamse Essalam Moskee, tegen Editie NL. "We hebben echt getwijfeld of we open moesten gaan." De moskee besloot de deuren toch te openen. "We hebben veel maatregelen genomen en houden ons strikt aan de maatregelen van het RIVM."
1,5 meter
Die beslissing was niet gemakkelijk. "Aan de ene kant waren we liever dicht gebleven, om risico te vermijden. Maar onze moskee heeft het financieel ook zwaar. Normaal heb je wekelijkse inzamelingen, die hebben al lang niet plaats kunnen vinden."
Het gebedshuis hanteert de anderhalvemeterregel. "Hierdoor is het aantal plekken binnen gehalveerd. Buiten op het plein hebben we ook een plek gecreëerd om te bidden."
Desinfecteren en kleedjes op anderhalve meter
"Het Offerfeest is heel belangrijk voor mensen", vertelt Muhsin Köktas, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid, aan Editie NL. "Moskeeën zijn maanden dicht geweest, ook tijdens de ramadan. Moskeeën hebben die tijd heel goed benut om te kijken wat er mogelijk kan zijn. Ze hebben heel goed nagedacht en de maatregelen van het RIVM naar de moskee vertaald."
Wat is het Offerfeest?
Wereldwijd vieren moslims het Offerfeest, ook wel Eid al-Adha. Het Offerfeest is een van de belangrijkste feesten voor moslims. Mensen herdenken het offer van de profeet Ibrahim, die zijn zoon wilde offeren voor Allah. Vlak voordat de profeet het offer kon uitvoeren, verving Allah zijn zoon door een ram. In plaats van de jongen werd het dier geslacht. Tijdens het feest wordt per gezin een dier ritueel geslacht, om deze daad te eren.
Volgens Köktas worden de maatregelen goed nageleefd. "Het is heel goed doordrongen bij de mensen. En in de islam wordt veel waarde gehecht aan gezondheid. Mensen letten goed op de regels en posters die zijn opgehangen en ook vertaald." De wc's en voorbereidingsplekken zijn dicht, mensen moeten hun handen desinfecteren en de gebedskleedjes liggen op anderhalve meter afstand.
In Nederland eindigt het Offerfeest op maandag 3 augustus.