Persconferentie

Allemaal aan de solonaise: polonaise mag niet meer

·Aangepast:
© ANP/ERALD VAN DER AAAllemaal aan de solonaise: polonaise mag niet meer
RTL

Het werd er nog even flink ingewreven tijdens de persconferentie. Met feesten en partijen blijven we op onze stoel zitten en een polonaise kunnen we op onze buik schrijven. Verdwijnt hiermee een stukje Nederlandse cultuur? "Carnaval zal nooit meer hetzelfde zijn."

Het nieuws kwam wel even binnen bij Niels Verbakel. Zijn carnavalsvereniging de Drumknaauwers was in 2011 recordhouder van de langste polonaise en stond daarmee in het Guiness World Records Book.

 

Duizenden aanmeldingen sensuele polonaise: 'Een likje in de nek hoort erbij'
Lees ook

Duizenden aanmeldingen sensuele polonaise: 'Een likje in de nek hoort erbij'

"Een polonaise lopen hoort echt bij carnaval, dus het zal wel heel anders worden nu het niet meer mag", zegt hij tegen EditieNL. "Op anderhalve meter kun je geen polonaise lopen, en officieel is het altijd met een hand op een schouder en dat contact gaat niet meer."

'Iedereen kan inhaken' 

Hij zal dus voor de komende carnaval op zoek moeten naar iets anders, en dat vindt hij jammer. "Een polonaise is een manier om iedereen mee te laten doen. Iedereen kan inhaken, je hoeft er niet voor te kunnen dansen. Het is een leuke manier om mensen bij het feest te betrekken."

Niels Verbrakel© EditieNL
Niels Verbrakel

Maar dat er met het verdwijnen van de polonaise ook een stukje Nederlandse cultuur verdwijnt is niet helemaal waar. Want ook al ziet hij er oerhollands uit, de polonaise komt oorspronkelijk uit Polen.

"De naam polonaise komt van de Poolse dans de Polonez", zegt Ineke Strouken, kenner van de Nederlandse cultuur. "Omdat Joop den Uyl ooit de polonaise danste met het nationaal voetbalteam kreeg de dans wereldwijde bekendheid en werd het gezien als een Nederlands iets." Maar dat is het dus niet.

Hoofd op achterwerk

In de middeleeuwen was er wel een soort polonaise-achtige dans in Nederland. "Dat was een dans waarbij je je hoofd op het achterwerk van je voorganger legde. Dit was een echte carnavalsdans." Maar helaas voor Niels en zijn carnavalsvrienden, ook deze vorm van de polonaise zou met de huidige regels niet mogen.  

Lees meer over
Mark RutteIneke StroukenCarnavalDansCoronamaatregelen