Boete wildplassen aanvechten zinvol? 'Het is een heterdaadje'
Marco Kroon stond vandaag voor de rechter. Dit keer om de boete die hij tijdens carnaval kreeg voor wildplassen aan te vechten. Vorig jaar kregen ruim zeventienduizend Nederlanders net als Kroon een boete voor urineren in het openbaar. Heeft het zin om hier tegenin te gaan?
In 2019 werd er volgens het Centraal Justitieel Incassobureau 17.100 keer een boete – à 140 euro – voor wildplassen uitgedeeld. Heeft het zin als al die mensen hun boete aanvechten? "Nee", zegt strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma. "Hoewel elke gemeente het afzonderlijk in de APV heeft staan ga ik ervan uit dat het in de meeste gemeenten echt verboden en strafbaar is om binnen de bebouwde kom in het wild te plassen."
In veel gemeenten zal volgens hem plassen buiten de bebouwde kom niet strafbaar zijn omdat dat vaak niet in de APV is opgenomen. "Als iets in de APV staat – en dus strafbaar is – heeft het aanvechten van een boete meestal geen zin." Je krijgt namelijk een boete als je op heterdaad wordt betrapt.
"De agent moet een straal zien lopen of je moet het op de muur of grond kunnen zien. Het aanvechten van die boete heeft alleen zin als je een goede reden hebt, bijvoorbeeld een medische aandoening dat je je plas niet lang kan ophouden."
Als een agent je betrapt terwijl je je behoefte doet tegen een muur in de stad dan kom je in de meeste gevallen gewoon aan het betalen. Dat is zuur, maar het is niet voor niets verboden. Volgens restauratie-architect Ben Massop is het geplas heel schadelijk voor gebouwen. "In urine zit de stof ureum. Deze stof trekt in de stenen en kristalliseert. Die kristaldeeltjes drukken de steen en het voegwerk kapot", zegt hij tegen EditieNL.
Schade
Een gebouw dat volgens hem vaak de pineut is, is de Oude Kerk in Amsterdam. "Hoewel het een muur is van een meter dik, zie je dat de kerk vanbinnen geel is uitgeslagen omdat er zoveel tegenaan wordt gepist." Daarnaast wordt die gevel bijna iedere dag schoongespoten tegen de geuroverlast.
"Maar omdat dat zo vaak gebeurt, spuit die harde waterstraal het voegwerk kapot. Bovendien ontstaan door die grote hoeveelheden water op die gevel aan de binnenzijde vochtproblemen. Dus wildplassen tegen gebouwen is echt hartstikke zonde. De schade aan gebouwen loopt in de miljoenen euro's."