Spinnentelling

'Grote, exotische spinnen vaker in Nederland te vinden'

Door EditieNL··Aangepast:
'Grote, exotische spinnen vaker in Nederland te vinden'
RTL

Verstopt in het keukenkastje, langs de muren of in de schuur. Overal in en om het huis kan je spinnen tegenkomen. Maar waar je de afgelopen twintig jaar vooral kleinere soorten tegenkwam, kan je door het warmere weer ook steeds vaker grote, exotische exemplaren zien. Dat vertelt spinnenexpert Sjef van Overdijk.

Afgelopen weekend werd de jaarlijkse spinnentelling gehouden. Jinze Noordijk, bioloog en spinnenexpert van EIS Kenniscentrum Insecten, houdt de data bij. "We kunnen door de telling vaststellen of er door klimaatverandering meer zuidelijke soorten zijn." 

Volgens spinnenexpert Sjef van Overdijk is dit wel degelijk het geval. "We hebben een aantal soorten die je nu vaker ziet dan twintig jaar geleden. De valse wolfspin of de Spaanse stierspin bijvoorbeeld. Die kwamen eerst alleen in het Middellandse Zeegebied voor. Het wordt in Nederland steeds warmer en daardoor ook geschikter voor de spinnen. Ze overleven nu ook hier."

Spinnen uit het zuiden

In Nederland komen er ongeveer 640 spinnensoorten voor. De vier meest voorkomende zijn de venstersectorspin, kruisspin, huisspin en muurzesoog. Dit zijn relatief kleine beestjes. De definitieve uitslag van de telling dit jaar is nog niet bekend.

© Archieffoto Waarneming.nl

September is de maand waarin de spinnen beginnen met paren. "Het is een actieve tijd voor de romantische spinnen. Mannetjes leven maar heel kort, alleen om vrouwtjes te bevruchten. Daarvoor moeten ze flink de macho uithangen", zegt de spinnenexpert.

Telling

Van Overdijk heeft dit weekend actief meegeteld. "In mijn tuin kan ik al makkelijk 25 verschillende soorten vinden. Voor een leek lijken ze op elkaar, maar je moet naar de anatomie kijken en de soorten met elkaar vergelijken. Zo kom je erachter welke spin het is." 

Hij heeft als expert in Zuid-Afrika ook ervaring gehad met grote, harige vogelspinachtigen. Hij ontdekte daar zelfs een nieuw soort: de harpactirella overdijki. "Als je dat nieuws krijgt, ben je zacht gezegd wel trots. Over 2000 jaar is die naam er nog steeds."

Geen reden voor angst

In Nederland hoef je volgens zowel Van Overdijk als Noordijk nog geen zorgen te maken dat je gevaar loopt. "Veel mensen vinden spinnen eng, maar dat is echt niet nodig. Er zijn in Nederland geen spinnen waarvoor je bang hoeft te zijn", aldus Noordijk.

Lees meer over
SpinInsecten