Stoptober

Bruine pakjes om roken te ontmoedigen: werkt dat ook bij andere producten?

·Aangepast:
© ANPBruine pakjes om roken te ontmoedigen: werkt dat ook bij andere producten?
RTL

Vanaf vandaag worden sigaretten en shag verkocht in 'neutrale' groenbruine verpakkingen. Er staat bovendien geen logo van de fabrikant meer op het pakje. Gaat deze neutrale kleur ervoor zorgen dat we de sigaretten laten liggen? En zou het ook werken voor andere ongezonde producten?

De maatregel om aan 'plain packaging' te doen komt uit het Nationaal Preventieakkoord. In België, Engeland en Frankrijk hebben ze deze verpakkingen al langer. "Het minder aantrekkelijk maken van de sigarettenverpakking moet eraan bijdragen dat jongeren minder op het idee worden gebracht om te gaan roken", legt Michael Rutgers van Alliantie Nederland Rookvrij uit. "Jongeren zijn gevoelig voor felle kleuren, die vallen op en doen denken dat het een 'normaal' product is."

Sigaretten en shag voortaan in 'neutrale' groenbruine pakjes
Lees ook

Sigaretten en shag voortaan in 'neutrale' groenbruine pakjes

Uit onderzoek blijkt volgens Rutgers dat die groenbruine kleur het onaantrekkelijkst wordt gevonden. Zou dat dan ook op andere producten effect kunnen hebben? Moeten snoepverpakkingen bijvoorbeeld ook in die kleur verkocht worden?

Kleurexpert Patty Boting weet dat de kleur bruin in het algemeen wordt gezien als sober en onaantrekkelijk. "Mensen zijn gevoelig voor kleuren, ze hebben er bepaalde associaties bij. Zo staat de kleur blauw bijvoorbeeld voor vertrouwen. Bruin is conservatief en onaantrekkelijk."

Groepsdruk en verslaving

Toch denkt ze niet dat jongeren door die bruine verpakking minder gaan roken. "Jongeren zijn weliswaar gevoelig voor felle kleuren. Maar ze kopen sigaretten vanwege de groepsdruk en de verslaving. Er staan al jaren afschrikwekkende plaatjes op de verpakkingen maar dat schrikt niet veel mensen af."

Bij andere producten zou het wel effect kunnen hebben. "Bij etenswaren en cosmetica is het een ander verhaal. Dan heeft de kleur van de verpakking wel veel invloed."

Stralen

"Als ik dagcrème ga kopen, koop ik geen potje met een donkerbruine of groene kleur. Eerder voor een pot met een lichte kleur met een parelmoerglansje die ook mijn huid laat stralen."

Ook een bruine snoepverpakking zal naar haar mening minder goed verkopen. "Bij een felroze verpakking heb je eerder een associatie met zoet en zal je het eerder kopen."

Lees meer over
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en SportStoptoberRokenTabaksindustrieEditie NL Link in bio