Tandartsbeleid

Tandarts laat patiënten spoelen met waterstofperoxide in strijd tegen corona

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLTandarts laat patiënten spoelen met waterstofperoxide in strijd tegen corona
RTL

Eerst je mond spoelen met waterstofperoxide voor je in de stoel plaatsneemt, bij veel tandartsen en mondhygiënisten is het tegenwoordig een maatregel om het coronavirus tegen te gaan. Het spoelen zou virusdeeltjes uit je mond moeten verwijderen.

Goed je mond spoelen voordat de behandeling begint, ook bij Tandartsen aan de Herenweg in Heemstede is het tegenwoordig gebruikelijk. "We gebruiken waterstofperoxide 1 procent", vertelt praktijkmanager Marcel Spek aan EditieNL. "Normaal gesproken gebruiken we het middel om geïnfecteerde wonden te ontsmetten, nu wordt het verdund met water om de mond te ontsmetten."

Aerosolen

De voorzorgsmaatregel valt onder de richtlijnen van de KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen. De organisatie heeft strikte regels omtrent het coronavirus afgegeven. "We gebruiken het spoelen alleen bij behandelingen waarbij aerosolen kunnen optreden", zegt Spek. Deze druppeltjes in de lucht kunnen bijvoorbeeld ontstaan bij het verwijderen van tandsteen of bij het boren.

Videobellen met de tandarts: 'Alleen nog langskomen voor spoedbehandeling'
Lees ook

Videobellen met de tandarts: 'Alleen nog langskomen voor spoedbehandeling'

Of het spoelen echt werkt en ook zorgt dat de mond niet meer besmettelijk is? Daar is volgens praktijkmanager Spek discussie over. "Het zou wat kunnen doen", meent hij. Maar hoestende en snotterende mensen zijn nog steeds niet welkom in de tandartsstoel.

© EditieNL

Korte duur

Waterstofperoxide doodt inderdaad bacteriën, zegt chemicus Bas de Bruin van de Universiteit van Amsterdam. "Het valt allerlei dingen aan, dat is aangetoond. Op virussen moet het zich nog wel wat bewijzen", zegt hij.

Schadelijk is het in deze concentratie elk geval niet. "Dat is pas het geval bij hogere doseringen. Bij een oplossing van 35 procent worden huid en weefsel meteen aangetast."

Als het spoelen al werkt, dan is het maar voor eventjes. "Ik gok niet veel langer dan tien minuten", zegt De Bruin. "Ik ben geen arts maar ik denk niet dat het langer werkt. Vanuit de neus en keel komen de virusdeeltjes en bacteriën gewoon weer terug in de mond."

Gewoon weer feestvieren met een fles waterstofperoxide op zak, zit er dus waarschijnlijk niet in. "Het virus zit overal in de luchtwegen, en je spoelt natuurlijk niet je neus, keel en longen."

Lees meer over
TandartsCoronavirusVirusziekteHygiëneEditie NL Link in bio