Drugsoverlast

Opsporingsspel zoveelste poging om burger verdachte situaties te laten melden

·Aangepast:
© EditieNLOpsporingsspel zoveelste poging om burger verdachte situaties te laten melden
RTL

Inwoners van Valkenswaard kunnen met een app de politie helpen een fictieve drugsbende op te rollen. Het is de zoveelste poging om de burger zover te krijgen verdachte (drugs)situaties te melden. Waarom krijgt de politie de burger niet in beweging?

De app, die de naam Eenheid75 heeft, geeft de burger allerlei opdrachten. Zo krijgt iemand die het 'spel' speelt polaroidfoto's te zien van vier winkels met daarbij de vraag: welke van deze vier is een witwaslocatie? Het antwoord kan dan zijn 'de zonnestudio waar nooit een klant komt en soms 's nachts het licht brandt'.

Man verkoopt drugs vanuit auto met 1-jarige op achterbank
Lees ook

Man verkoopt drugs vanuit auto met 1-jarige op achterbank

Marloes van Nistelrooij werkt namens de politie mee aan de app. Ze legt uit waarom de politie dit middel gebruikt om de burger op de been te krijgen. "Er is een grote groep mensen die misdaad wel wil melden maar het eigenlijk niet doet", zegt ze tegen EditieNL. "En dat moet beter, want burgers kunnen een heel belangrijke rol spelen in het signaleren van bepaalde criminaliteit zoals witwasserij en drugscriminaliteit. Ze zien heel veel gebeuren in hun wijk."

Herfstvakantie

"Doel is om te onderzoeken of je inwoners spelenderwijs kan leren hoe ze drugscriminaliteit kunnen herkennen, signaleren en melden."

Inwoners van Valkenswaard hebben in de herfstvakantie een krant thuis ontvangen waar informatie in staat en via social media ontvangen ze locaties (coördinaten) waar ze naartoe moeten gaan om verdachte situaties te onderzoeken. "Op de app krijgen ze vervolgens die verdachte situaties te zien en moeten ze vragen beantwoorden."

Gaat dit de burger wel op de been krijgen? Het is het zoveelste initiatief van de politie. Zo stond vorige maand in de regio Oosterhout een zogenaamde witte lokbus vol met nep synthetisch drugsafval, waarmee de politie mensen alert hoopte te maken op de risico's van het achterlaten van drugsafval in de wijk. Helaas ontvingen ze geen enkele melding over de bus.

Inwoners van het buitengebied van Flevoland ontvingen een kraskaart met de geur van xtc, in de hoop dat zij eerder een drugslab zouden herkennen en dat melden. Ook werden hennepcontainers ingezet op meerdere locaties in het land, waarin mensen kunnen zien hoe een hennepkwekerij eruit ziet en hoe ze deze kunnen herkennen.

Waarom krijgt de politie dan nog steeds zo weinig meldingen? Jolijn Broekhuizen van Bureau Broekhuizen deed er onderzoek naar. "De belangrijkste oorzaak is onwetendheid. Veel mensen zijn zich niet bewust van de signalen van bijvoorbeeld drugscriminaliteit", zegt ze tegen EditieNL. "Daarnaast speelt ook onzekerheid een belangrijke rol. Mensen zijn bang iemand vals te beschuldigen en weten niet of de signalen die ze gezien hebben ook echt iets betekenen."

Consequenties

Een andere probleem dat meespeelt is dat veel burgers bang zijn voor de consequenties. "'Kan ik wel echt anoniem iets melden en krijg ik te maken met wraak?' Dat is wat mensen zich toch wel afvragen." Ook blijkt uit het onderzoek dat mensen die al bereid zijn de politie te helpen bereikt worden met dit soort initiatieven. Niet de mensen die geen vertrouwen hebben in de overheid en dus ook geen melding willen maken."

Lees meer over
Nationale PolitiePolitie in NederlandDrugsDrugslabDrugshandelPolitieValkenswaard