De test

Plastic rietjes verdwijnen: wat is het beste alternatief?

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLPlastic rietjes verdwijnen: wat is het beste alternatief?
RTL

Nog minder dan een jaar en dan zijn plastic rietjes in Nederland verleden tijd. En dan rijst toch wel de vraag: welk alternatief slurpt het beste én is het meest duurzaam? "Rietjes zijn vaak niet écht nodig."

In Europa worden jaarlijks zo’n 36,4 miljard plastic rietjes gebruikt. Een deel daarvan belandt in de natuur en vergaat misschien pas na een paar honderd jaar. De Europese Unie gaat dit aanpakken. Vanaf drie juli 2021 komt er in Nederland een verbod op meerdere plastic wegwerpproducten zoals plastic bordjes, plastic bestek en ook plastic rietjes. Onlangs maakten de plastic rietjes van McDonalds al plaats voor een papieren variant.

Pretparken zoeken alternatieven voor plastic: 'Kartonnen rietjes worden nat en slap'
Lees ook

Pretparken zoeken alternatieven voor plastic: 'Kartonnen rietjes worden nat en slap'

Op het internet en in winkels is al een hele waslijst aan alternatieven te vinden. Denk aan rietjes gemaakt van glas, pasta en papier. MilieuCentraal bestudeerde er een aantal. "De beste alternatieven zijn wegwerprietjes van bamboe of tarwestro. Deze rietjes hebben van nature al een rietvorm. Een rietje gemaakt van pasta of papier niet. Eerst moet pasta of papier worden gemaakt en dan nog die rietvorm. Dat proces is belastend voor het milieu", zegt Paulien van der Geest.

Ze vervolgt: "Een papieren rietje kun je daarnaast niet recyclen, omdat het nat is. Nat of vies papier kun je niet in de papiercontainer gooien."

Papier, glas, riet, bamboe, pasta en rvs© EditieNL
Papier, glas, riet, bamboe, pasta en rvs

Schoonmaken

Je zou verwachten dat herbruikbare rietjes het beste alternatief zijn, maar niets is minder waar. "Herbruikbare rietjes van bijvoorbeeld rvs of bamboe moeten worden schoongemaakt. We hebben gezien dat de rietjes zelfs in de vaatwasser niet goed schoon worden", zegt Van der Geest. "Met de hand afwassen onder de warm stromende kraan kost zoveel energie dat een eenmalig rietje alsnog duurzamer is dan deze herbruikbare opties."

 "Rietjes zijn vaak niet écht nodig. Het is dan ook het beste voor het milieu om je drankje gewoon zonder rietje te drinken. Als je toch voor een rietje kiest, is het belangrijk om ze goed weg te gooien."

Drinkvoeding

Maar voor sommige mensen is een rietje van levensbelang. "Mijn zoon van tien heeft een eetprobleem. Gelukkig is hij nu twee jaar sondevoeding vrij, maar hij heeft nog steeds drinkvoeding nodig", vertelt Ingrid Woodruff uit Didam. Het gezin bestaande uit vier kinderen heeft meerdere alternatieven geprobeerd, maar een waardige vervanger is nog niet gevonden.

"De stalen rietjes vindt hij heel hard en de papieren rietjes weer te zacht." Ook bij haar andere kinderen valt een papieren variant niet in de smaak: "Laatst waren we bij de McDonalds en die is tien minuten bij ons vandaan. Mijn zoon van vier had zijn drinken niet op en gedurende de autorit was het al helemaal slap geworden", vertelt Woodruff.

"Ik begrijp dat een duurzaam alternatief belangrijk is, maar we zijn er nog geen tegengekomen. Voor nu heb ik daarom toch weer vierduizend plastic rietjes gekocht. Zonder rietje krijgt mijn zoon niet genoeg voeding binnen."

Lees meer over
Milieu CentraalMcDonaldsPlasticsoepAfvalMilieuvervuilingEditie NL Link in bio