Tijdelijk vuurwerkverbod moet druk op zorg verlichten: 'Dat wordt oorlog op straat'
Er moet dit jaar rond oud en nieuw een tijdelijk verbod op vuurwerk ingevoerd worden. Daarvoor pleiten GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Zij vinden het onverantwoord om de ziekenhuizen en de spoedeisende hulp, die momenteel vanwege de coronacrisis al ernstig onder druk staan, nog verder te belasten met vuurwerkslachtoffers.
"Normaal gesproken is het rond oud en nieuw al een stuk drukker dan normaal, onder meer door vuurwerkslachtoffers", zegt Annemarie van der Velden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). "Er wordt die periode altijd extra personeel ingeroosterd."
Hoge druk
Ze steunt het voorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. "Het ziekenhuispersoneel staat momenteel en de komende maanden al erg onder druk vanwege de coronacrisis. Het is al drukker op de spoedeisende hulp in ziekenhuizen."
Bovendien heb je te maken met uitval van zorgpersoneel vanwege besmettingen. "Dus ook minder beschikbaar personeel dan normaal. We maken ons zorgen of de spoedeisende hulp de roosters rond oud en nieuw nog kan vullen", zegt Van der Velden.
Vuurwerkslachtoffers
Tijdens de afgelopen jaarwisseling waren er in totaal 1.300 vuurwerkslachtoffers. Daarvan moesten er 385 worden behandeld op een spoedeisende hulp-afdeling. 42 mensen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen, en hielden dus ziekenhuisbedden bezet.
Situatie verlichten
Een tijdelijk vuurwerkverbod kan de situatie verlichten, denkt Van der Velden. "Het gaat er niet voor zorgen dat er nul oud en nieuw-slachtoffers op de eerste hulp belanden. Je hebt altijd extra patiënten omdat er alcohol wordt gedronken, illegale feestjes worden gevierd en illegaal vuurwerk wordt afgestoken. Maar alle beetjes zouden absoluut helpen."
Wat gebeurt er als er niet genoeg plek is op de spoedeisende hulp? "Dan gaan we hetzelfde te werk als nu: wie er het ernstigst aan toe is, gaat voor. Levensbedreigende patiënten worden altijd als eerst geholpen."
Wachttijden
Het probleem is dat de wachttijden voor patiënten met niet-levensbedreigend letsel gaan oplopen. "Dat is echt niet wenselijk. Denk aan een kind met een gebroken arm of iemand met brandwonden of schade aan de vingers door het afsteken van vuurwerk. Zo iemand krijgt in de ambulance pijnstilling en verband erom, maar de kans is aanwezig dat hij of zij vervolgens lange tijd in de wachtkamer zit", aldus van der Velden.
'Elk jaar iets anders'
Frits Broks is tegen het voorstel. Hij is de eigenaar van Rijswijkse & Zoetermeerse Vuurwerkhal. "Deze partijen grijpen al jaren elk excuus aan om vuurwerk in het verdomhoekje te stoppen. Ze verzinnen altijd iets nieuws. Nu is het de coronacrisis."
Zijn klanten maken zich er nu al druk om, zegt hij. "Normaal gesproken beginnen ze in november met bestellen, maar ik word nu al zo'n anderhalve maand platgebeld met de vraag wanneer de webwinkel opengaat."
Juist in deze tijd willen mensen volgens Broks vuurwerk kopen. "Ik merk dat mensen een uitlaatklep willen, iets om naar uit te kijken. Vuurwerk geeft veel mensen levensvreugde. Mocht het verbod er komen, dan wordt het oorlog op straat. Als er tijdelijk vuurwerkverbod komt, gaat dat enorm veel overlast geven."
Coronadebat
Het voorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren wordt volgende week besproken tijdens het coronadebat in Den Haag, laat een woordvoerder van GroenLinks weten.