Ilse kleurt kleding met schimmels: 'Duurzamer dan standaard verf'
Textielverf is een van de grootste vervuilers in de kledingindustrie. Maar Ilse Kremer heeft voor haar afstudeerproject nu een methode ontwikkeld om kleding duurzaam te kleuren: met behulp van schimmels.
De 23-jarige Ilse wil graag bijdragen aan een duurzame kledingindustrie. "Er wordt steeds meer gewerkt aan duurzame kleding, maar het verfproces blijft heel erg achter", vertelt ze aan EditieNL. "Ik draag zelf veel kleur en zou ook niet anders willen." Dus ging is ze op zoek gegaan naar een alternatief.
Moeilijk is het kleuren met schimmels niet, zegt ze. "Je moet alleen weten welke geschikt zijn. Er is maar een aantal schimmels dat pigment produceert. Sommigen groeien liever in het donker, andere liever in het licht. En ze moeten ook veilig zijn voor mensen als je ze hiervoor wilt inzetten."
Samenwerking
Om aan alle informatie te komen heeft ze samengewerkt met het onderzoeksinstituut Westerdijk Fungal Biodiversity Institute. "Zonder hun hulp had ik het niet gekund."
Schadelijk
Het verven van kleding heeft op verschillende manieren impact op het milieu. Zo is er veel water nodig om kleding een kleur te geven. "Vooral in gebieden waar weinig water is zorgt dat voor waterstress", vertelt Lara Peters van Milieu Centraal aan EditieNL. "Daarnaast zijn er voor de productie van reguliere verf fossiele grondstoffen nodig."
Uit cijfers van de European Environment Agency blijkt dat het verven en afwerken van textiel ongeveer twintig procent van de wereldwijde watervervuiling veroorzaakt. "De verf bevat chemische stoffen die schadelijk zijn voor het milieu."
Kleuren
Uiteindelijk lost Ilse de schimmels op in een vloeistof. "Ik werk nu met twee schimmels: een produceert geel en de ander rood. Je kunt ze ook mengen en daarmee groen maken. Ik heb inmiddels een jurk en een jumpsuit gemaakt. De verf is vergelijkbaar met normale textielverf, alleen verbleekt-ie iets eerder."
Ze kijkt nu of ze met andere schimmels weer nieuwe kleuren kan ontwikkelen. "Daarna wil ik de productie opschalen. Uiteindelijk hoop ik dat het product kan concurreren met synthetische textielverf."
Niet helemaal nieuw
De techniek is niet geheel nieuw, weet Jérôme Collemare. Hij doet onderzoek naar schimmels en heeft Ilse geholpen bij haar afstudeerproject. "Kleuren onttrekken uit schimmels gebeurt al langer, maar kleding verven nog niet", vertelt hij aan EditieNL.
Hij is erg enthousiast over het concept. Tocht denkt hij dat het opschalen nog een hele klus kan gaan worden. "In economisch opzicht is het moeilijk, want chemicaliën zijn veel goedkoper."