'Poes'

Gewoon legaal: steeds meer jongeren gebruiken designerdrug 3-MMC

·Aangepast:
© EditieNLGewoon legaal: steeds meer jongeren gebruiken designerdrug 3-MMC
RTL

Jeugdagent Maikel Boomkamp van de Politie Aalten trekt aan de bel. In Twente en de Achterhoek neemt het gebruik van de designerdrug 3-MMC flink toe. De drug staat niet op de Opiumlijst en is dus legaal te verkrijgen. Ook in de rest van het land wordt het meer gebruikt.

3-MMC lijkt qua werking op xtc, cocaïne en speed. "We merken sinds 2019 een toename aan populariteit van de drug", zegt Laura Smit-Rigter van het Trimbos Instituut tegen EditieNL. "Het lijkt heel erg veel op het middel 4-MMC, dat jaren geleden ook onder een kleine groep gebruikers populair was." Dat laatste middel – ook wel bekend als Miauw Miauw – staat inmiddels wél op de Opiumlijst. "Het is een kat- en muisspel. Er wordt slechts één molecuul veranderd en dan is het een ander middel. Dit staat dus nog niet op de Opiumlijst, maar dat wil niet zeggen dat het een onschuldig middel is."

Kabinet wil verbod op designerdrugs en ook op grondstoffen ervan
Lees ook

Kabinet wil verbod op designerdrugs en ook op grondstoffen ervan

Agent Maikel Boomkamp ziet steeds meer jongeren die het middel – ook wel 'Poes' wordt genoemd – gebruiken. "Het zijn van huis uit heel nette kinderen, maar ze vervelen zich", zegt hij tegen EditieNL. "Het begint met een sigaret, dan komt de joint en daarna stoppen ze poeder in hun neus", zo is zijn indruk.

Zorgmelding

"Sinds kort heb ik ook contact met de ouders van de kinderen hierover. Ik zie jongeren van vijftien tot vijfentwintig jaar onder invloed van Poes. Als we ze op heterdaad betrappen pakken we het spul af, maken we een zorgmelding en nemen we contact op met de ouders."

Mensen die 3-MMC gebruiken krijgen er een euforisch gevoel van. Ze krijgen een gevoel van zelfvertrouwen en energie. Maar het zorgt tegelijkertijd voor oververhitting, slapeloosheid, hoge bloeddruk en paranoia.

De effecten op lange termijn zijn nog niet onderzocht.

Bron: Trimbos

Boomkamp ziet in de praktijk jongeren die de drugs gebruiken. "Ze hebben echt last van slapeloosheid, en eten niet meer. Ik ken een jongen die heel erg is afgevallen."

De jeugdagent maakt filmpjes over de drug op social media om ouders te waarschuwen.

Lees meer over
Trimbos InstituutDrugsPolitieEditie NL Link in bio