Coronacrisis

Wat gebeurt er met je vouchers als een reisorganisatie omvalt?

·Aangepast:
© EditieNLWat gebeurt er met je vouchers als een reisorganisatie omvalt?
RTL

De reisbranche verkeert in zwaar weer. Vliegmaatschappijen en reisorganisaties staan op omvallen. Wat betekent dit voor Nederlanders die een voucher hebben ontvangen voor hun vlucht of vakantie? Krijgen zij het geld terug of kunnen ze de vouchers door de wc spoelen? "Het is een zooitje."

In de reisbranche zijn sinds de coronacrisis voor miljarden euro's aan vouchers uitgegeven. Zo'n voucher dient als tegoedbon, zodat je je geannuleerde reis later kan inhalen.

Miljarden euro's

Bij Air France, KLM en Transavia is inmiddels voor een bedrag aan 300 miljoen euro aan vouchers uitgegeven. Ruwweg wordt geschat dat alle luchtvaartschappijen in totaal op 3 tot 4 miljard euro aan vouchers open hebben staan. Bij reisorganisaties staat de teller op zo'n 600 miljoen euro. Dat blijkt uit gegevens van Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).

Ik wil niet meer reizen dit jaar, hoe zit het nou met die reisvoucher?
Lees ook

Ik wil niet meer reizen dit jaar, hoe zit het nou met die reisvoucher?

"Er zijn ontzettend veel vouchers uitgegeven door reisbureaus. Het is een zooitje", zegt Hendrik Noorderhaven, directeur van EUclaim, tegen EditieNL. "Als een reis geannuleerd wordt hoor je binnen twee weken je geld terug te krijgen. Maar de reisbureaus hebben eenzijdig besloten vouchers uit te gaan geven. Dit wordt gedoogd door het kabinet."

Fluiten naar je geld

Zo'n voucher kun je inzetten voor een nieuwe reis, of gebruiken om op een later moment je geld terug te krijgen. "Maar dat geld moet er dan wel zijn. Sommige reisbureaus zeggen nu: het geld is op, we hebben het niet. Daar kunnen grote problemen ontstaan." Toch zijn de meeste reisbureaus aangesloten bij een garantiefonds en krijg je bij een pakketreis vaak je geld wel terug. Heb je een los ticket gekocht bij de luchtvaartmaatschappij dan zijn er meer risico's "Als een luchtvaartmaatschappij failliet gaat, kun je fluiten naar je geld."

Zwaar weer

Dat luchtvaartmaatschappijen het zwaar hebben is niet vreemd. De afgelopen maanden waren er 75 procent minder luchtvaartpassagiers in Nederland ten opzichte van vorig jaar. Air France-KLM, het moederbedrijf van KLM, heeft over het derde kwartaal een verlies van 1,7 miljard euro geleden.

Toekomst

"Hoewel de sector er nu slecht voor staat, verwachten de meeste mensen wel dat het oude groeitempo hervat gaat worden", zegt luchtvaarteconoom Hans Heerkens van de Universiteit Twente tegen EditieNL.

Toch denkt hij dat niet alle vliegmaatschappijen het einde van de crisis zullen halen. "Er zullen wat marginale luchtvaartmaatschappijen omvallen. Maar dat zijn maatschappijen die er voor de coronacrisis ook al slecht voor stonden."

Lees meer over
ReisorganisatieReizenVakantieLuchtvaartCoronacrisis in Nederland