'Om op te eten'

Bernice wil lichaam na haar dood afstaan aan wilde dieren

·Aangepast:
© EditieNLBernice wil lichaam na haar dood afstaan aan wilde dieren
RTL

Het recht dat de mens zichzelf toekent om dieren te eten is nergens op gebaseerd, vindt filosoof Bernice Bovenkerk. Zij is van mening dat dieren andersom dan ook mensen zouden mogen eten, en stelt haar eigen lichaam daarvoor beschikbaar na haar dood. Maar mag dat wel?

Dieren hebben net zo goed recht op leven als mensen. Als we het goed vinden dat mensen dieren eten, moeten we consequent zijn: dan mogen dieren ook mensen eten. Dat schrijft Bovenkerk in 10 miljard monden, een bundel artikelen van Wageningen University & Research over de toekomst van ons voedsel.

Natuurlijke dood

Bovenkerk legt uit: "Ik bedoel daarmee niet dat we mensen moeten laten sterven om aan de dieren te geven. Maar als iemand op natuurlijke wijze is overleden, kun je ervoor kiezen om het lichaam aan dieren te geven. Net zoals sommige mensen ervoor kiezen om hun lichaam aan de wetenschap te geven", zegt ze tegen EditieNL.

Konikpaarden geslacht: waarom eten we zo weinig paardenvlees?
Lees ook

Konikpaarden geslacht: waarom eten we zo weinig paardenvlees?

Welke dieren ons dan zouden eten? "Een concreet uitgewerkt plan heb ik niet, maar denk aan wilde dieren zoals predactoren, leeuwen en aasgieren. Ik zou mijn lichaam wel afstaan", vertelt ze.

Machtspositie

De achterliggende gedachte is dat de maatschappij te veel draait om de mens, die zichzelf veel invloed toekent. "Daar zou ik graag een meer rechtvaardige verhouding in krijgen."

Een groot deel van het leefgebied van wilde dieren is vernietigd door menselijke activiteiten, vertelt Bovenkerk. "Alle wilde dieren ter wereld hebben samen slechts drie procent van alle biomassa: een disproportioneel klein deel. Het zou rechtvaardig zijn als we wilde dieren zouden voeden met mensen en daarmee het wereldvoedseltekort – waar ook wilde dieren mee kampen – bestrijden."

Nederlandse cultuur

Anita van Loon, directeur van Uitvaartstichting Hilversum, is sceptisch over het idee. "Dit past niet in onze Nederlandse samenleving. Bij sommige culturen is het misschien toepasselijk, maar hier zie ik het niet voor me", zegt ze tegen EditieNL.

Ze vindt dat er in Nederland voldoende keuze-opties zijn. "De familie kan kiezen wat ermee gebeurt. Tegenwoordig is er steeds meer vraag naar natuurgraven. Daarbij geef je het lichaam letterlijk terug aan de natuur. Dat vind ik iets heel anders dan een lichaam aan de dieren voeren. Wij zullen dat in Nederland zullen nooit doen. Ik denk dat dat een gekke show zou worden."

Wet

Op dit moment zou het in Nederland ook niet mogen, legt Van Loon uit. "In de wet staat dat een lichaam begraven of gecremeerd dient te worden. Of iemand kan ervoor kiezen om het lichaam af te staan aan de wetenschap. Maar er staat niet dat het aan dieren gegeven mag worden."

Buitenland

Is sommige landen krijgen lijken een heel andere bestemming dan in Nederland. Zo kennen ze in China en Tibet de luchtbegrafenis; daar wordt het lichaam aan gieren gegeven. In India worden lijken in de Ganges-rivier geworpen, omdat de rivier als heilig wordt gezien. In bepaalde gemeenschappen in Papoea Nieuw-Guinea is het zelfs gebruikelijk om een overleden dierbare op te eten.

Bron: Monuta Uitvaart

Lees meer over
DoodBegrafenisDieren