Visgraatvloer en zwarte stopcontacten: 'Alle huizen gaan op elkaar lijken'
Een visgraatvloer, zwarte stalen deuren en een schilderij van het Meisje met de parel. Dat is alles waar de huizenkoper anno 2021 naar op zoek is, zo blijkt uit het Instagram-account Funda Makeovers. De 'geflipte' woningen hebben opvallend vaak dezelfde meubels en details.
Met 240.000 volgers is het account Funda Makeovers een hit op Instagram. Het laat 'geflipte' huizen zien: woningen zien die eerst op Funda stonden, vervolgens worden opgekocht door investeerders en binnen een jaar weer op het verkoopplatform verschijnen – maar dan volledig opgeknapt en voor een hogere prijs.
Door hele land
Beitske de Jong is het account gestart toen ze zelf een woning zocht. "Ik kwam meerdere keren per dag huizen tegen die in korte tijd volledig zijn veranderd en vervolgens opnieuw op de markt komen. Ze zijn er door het hele land, maar vooral in de Randstad zijn het er veel", vertelt ze aan EditieNL.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Al die huizen lijken verdacht veel op elkaar. "Ze hebben een zwarte keuken, zwarte kozijnen en zwarte stopcontacten. En een visgraatvloer." Sommige woningen zijn niet alleen geflipt, maar ook gestaged: dan wordt het huis ook ingericht zodat het er beter uitziet. "In een leeg huis is het toch moeilijker de ruimte te beoordelen."
Dat alle huizen zo op elkaar lijken komt door de Pinterest-cultuur, denkt ze. "Mensen laten zich allemaal op dezelfde plekken inspireren. Ze kopiëren elkaar." De Jong smult er zelf vooral van, al vindt ze het zonde als er oude elementen uit het huis worden verwijderd. "Bijvoorbeeld glas-in-lood en 'en suite'. Dat vind ik persoonlijk jammer. Maar het gebeurt met enige regelmaat."
Staal, stoer en zwart
Makelaar Myriam Vaessen van ReMax Gildenhof ziet de woontrends ook veel voorbijkomen. "Op dit moment is de trend echt staal, stoer, zwart. Vaak zijn het oude panden van de buitenkant, maar de binnenkant moet volledig nieuw."
Vaessen snapt het fenomeen van de geflipte woningen wel. "De investeerder wil gewoon rendement. Het is een verdienmodel en je stuit er weinig mensen mee tegen de borst. De huidige consument houdt van instapklare woningen. Ze willen zo min mogelijk aan het huis hoeven doen. Deze geflipte woningen hoef je niet eens meer te verven."
Psychologisch
Bovendien is het volgens Vaessen ook psychologisch. "De huizen met zulke verbouwingen zien er duurzaam uit. Bovendien herken je de trends: je bent zulke inrichtingen vaker tegengekomen. Dat geeft ook een comfortabel gevoel."