Mutatie coronavirus

Britten balen van 'Britse variant': blijft zo'n imago hangen?

Door EditieNL··Aangepast:
© ANPBritten balen van 'Britse variant': blijft zo'n imago hangen?
RTL

De Britse coronavariant leidt wereldwijd tot veel extra besmettingen en zorgen over de bestrijding van het virus. De Britten zelf balen ondertussen ook flink van de naam van deze mutatie. Eerst moesten de Chinezen het vooral ontgelden, nu lijken de Britten de paria geworden. Kan zo'n stigma aan een plek blijven kleven?

Ze zien het een beetje als pesterij, omdat ze er zelf ook niks aan kunnen doen. In het Verenigd Koninkrijk noemen ze het dan ook gewoon 'de nieuwe variant'.

"De Britten vinden dat de wereld hen dankbaar moet zijn omdat ze door intensief onderzoek de nieuwe mutatie op het spoor zijn gekomen", vertelt correspondent Anne Saenen. "In plaats daarvan zijn ze de paria van Europa geworden."

Slecht imago

Het gebeurt volgens Karel Werdler, expert ramptoerisme van InHolland, heel vaak dat virussen naar landen worden vernoemd. "Zo noemden zeevaarders geslachtziektes naar hun vijand. De Engelsen noemde syfilis 'the French disease' bijvoorbeeld", vertelt hij. "En recenter hadden we bijvoorbeeld de Mexicaanse griep."

OMT: Britse variant niet onder controle,  verwachting zorgelijk
Lees ook

OMT: Britse variant niet onder controle, verwachting zorgelijk

Tijdens zo'n epidemie, of in dit geval zelfs pandemie, heeft het imago van een land echt te lijden. "Maar zodra zo'n ziekte verdwijnt, verdwijnt ook het slechte imago. Tijd heelt alle wonden, het is een cliché, maar het klopt wel."

Associaties

Landen of plaatsen krijgen niet alleen door virussen een bepaalde associatie. "Als je praat over Nederlandse plaatsnamen met een negatieve associatie, hebben we het bijvoorbeeld over de Brunsummerheide, waar Nicky Verstappen is vermoord", zegt Werdler. "Wat je ziet, is dat in Nederland dit slechte imago vaak wegebt met de actualiteit. Je denkt eraan, maar het is niet zo dat er in een boogje omheen wordt gereden."

Toch zijn er ook associaties die altijd blijven. Werdler: "De grote uitzondering op de regel is de Tweede Wereldoorlog. De Waalsdorpervlakte of de Grebbeberg zijn daar onlosmakelijk aan verbonden."

Lees meer over
CoronavirusGroot-Brittannië