Meer alcoholvrije wijn verkocht

Alcoholvrij bier ingeburgerd, maar waar blijft de goede 0.0-wijn?

·Aangepast:
© EditieNLAlcoholvrij bier ingeburgerd, maar waar blijft de goede 0.0-wijn?
RTL

Het aanbod aan alcoholvrije bieren is groot. Anno 2021 hebben alle grote biermerken wel een 0.0-variant die in veel gevallen ook nog goed te drinken is. Alcoholvrije wijnen blijven daarentegen achter. "De meeste die ik heb geproefd zijn vies."

Steeds meer mensen verruilen hun goudgele rakker voor een alcoholvrije variant. In 2020 steeg de verkoop van alcoholvrij bier met 8,5 procent vergeleken met het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de vereniging Nederlandse Brouwers. Eén op de veertien bieren die worden gedronken is op dit moment alcoholvrij.

Kwaliteit

Liefhebbers van alcoholvrij bier hebben inmiddels volop keuze. Maar alcoholvrije wijn is kwalitatief nog niet op dat niveau, vertelt wijnjournalist Esmee Langereis aan EditieNL. "Er zijn wel veel verschillende soorten, maar een goede alcoholvrije wijn is heel lastig te vinden. De smaak lijkt niet echt op die van echte wijn."

We drinken meer speciaalbier en alcoholvrij, groei zet door
Lees ook

We drinken meer speciaalbier en alcoholvrij, groei zet door

Dat komt volgens haar omdat het moeilijker is dan het maken van alcoholvrij bier. "Alcoholvrije drank met een bubbel lijkt het meest op de real deal, want daarmee kun je de smaak verbloemen. Bier heeft het voordeel dat er altijd een bubbeltje in zit, maar bij wijn is dat niet zo." Als je aan de alcoholvrije wijn gaat, kun je volgens haar dan ook het best kiezen voor een bruisende variant.

Ga niet voor goedkoop

Ook is het slim om niet voor de goedkoopste wijn te kiezen. "Alcohol is een smaakgeleider. Als je die eruit filtert, dan filter je ook die smaakelementen eruit. Dat moet je goedmaken door een andere smaak toe te voegen. Als je kiest voor goedkope supermarktwijnen en je haalt de alcohol eruit, dan smaakt het helemaal nergens naar."

Langer de tijd

Rick Kempen, biersommelier bij Bier & Co, denkt dat alcoholvrij bier kwalitatief beter is omdat de bierwereld er volgens hem al veel langer aan werkt. "Bavaria maakt al sinds 1978 alcoholvrij bier in Nederland. Dat was destijds een beetje met de gedachte: rijden met een glaasje op is geen goed idee. Er moest een alternatief komen."

"Wij bierbrouwers hebben dus een halve eeuw technische kunde achter onze kiezen, terwijl wijnproducenten er pas tien jaar mee bezig zijn. Zij hebben de noodzaak ervan later pas ingezien en zijn minder goed in staat om gezamenlijk te investeren in productontwikkeling en technische vooruitgang. Ik denk dat daar het verschil in kwaliteit vandaan komt."

Lees meer over
Alcoholische drankenNiet-alcoholische drankenAlcoholvrij bierWijnEditie NL Link in bio