Datingapp doet bodyshamers in de ban: 'Een goed begin'
Datingapp Bumble maakt korte metten met bodyshaming. Gebruikers die in hun profiel of tijdens het chatten beledigende opmerkingen maken over iemands lichaam, worden geweerd van het platform. "Een goed begin, maar we zijn er nog niet."
Gebruikers van de datingapp die zich schuldig maken aan bodyshaming krijgen eerst een waarschuwing. Mocht het daarna nog een keer gebeuren, dan worden ze verwijderd. De Amerikaanse datingapp, waar vrouwen het initiatief moeten nemen tot een gesprek, hoopt met het nieuwe beleid een vriendelijke en respectvolle omgeving te creëren.
Gelijkheid
"We willen met Bumble een vriendelijkere en respectvollere ruimte op internet creëren waar iedereen gelijk is", vertelt marketing director Naomi Walkland aan EditieNL. "We hanteren nultolerantiebeleid als het gaat om haatgedreven uitlatingen, beledigend gedrag en intimidatie. Bodyshaming hoort daarbij."
Tatjana Almuli heeft zelf al jarenlang te maken met bodyshaming. "Ik ben al mijn hele leven dik en heb hier veel negatieve ervaringen door meegemaakt. Zo zei mijn date ooit tegen me: 'Je bent wel knap voor een dik meisje'. En ik heb een bijbaantje niet gekregen omdat ik er niet representatief uit zou zien."
Maar ook familieleden maken soms opmerkingen over dat ze zou moeten afvallen. "Het begon al toen ik een jaar of tien was. Mensen zeiden tegen me dat ik nooit succesvol zou kunnen worden als ik dik was."
Zelfbeeld
Het heeft veel gedaan met haar zelfbeeld. "Als je jarenlang dag in dag uit commentaar krijgt, ga je dat wel voelen. Elke keer als ik in de spiegel keek dacht ik: gadverdamme. Op een gegeven moment haatte ik mezelf echt. Ik heb toen een eetstoornis ontwikkeld en ben heel lang in therapie geweest."
Ze was er zo klaar mee dat ze er een boek over heeft geschreven, getiteld Knap voor een dik meisje. "Dikke mensen worden niet geaccepteerd in de huidige samenleving. Van datingapps tot aan de arbeidsmarkt word je benadeeld. Je krijgt overal te horen dat je niet waardig genoeg bent."
Goed begin
Tatjana vindt het dan ook goed dat Bumble zich hiervoor inzet. "Het is goed voor de bewustwording. Maar het betekent niet dat alles ineens gaat veranderen. Daarvoor zit het te diep in onze cultuur verankerd. Ik vind daarom dat er ook les over zou moeten zijn op scholen. Deze maatregel is niet de oplossing, maar wel een goed begin. Het heeft een boodschap: dit gedrag kan niet."