Coronacrisis

Maryvonne geeft mindfulnesstraining aan kinderen: heeft dat zin?

·Aangepast:
© EditieNLMaryvonne geeft mindfulnesstraining aan kinderen: heeft dat zin?
RTL

Niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen eist de coronacrisis zijn tol. Het aantal belletjes naar de Kindertelefoon rijst de pan uit en ook ervaren kinderen veel stress door de lockdown. Om ze te helpen tot rust te komen geeft Maryvonne mindfulneslessen. Maar is dat voor kinderen wel aan te raden?

Maryvonne Verkerke geeft mindfulness aan kinderen vanaf zeven jaar. "Je hersenspierballen trainen", zo noemt ze het. Ze is van mening dat mindfulness ook voor kinderen erg behulpzaam kan zijn in deze tijd.

"Kinderen moeten in deze tijd leren om met zichzelf te zijn. Normaal hebben ze een agenda die hun dag bepaalt, dus weinig tijd voor lummelen of dagdromen. Nu de agenda wegvalt worden kinderen daar meer op gewezen", zegt ze tegen EditieNL.

Vraagtekens bij mindfulness: 'Je kunt net zo goed gaan bowlen'
Lees ook

Vraagtekens bij mindfulness: 'Je kunt net zo goed gaan bowlen'

Tobia (12) is een van de kinderen die trainingen volgen bij Verkerke. Hij had moeite met in slaap komen en lag vaak ’s nachts wakker door alle gedachtes die door zijn hoofd gierden. "Ik vond het gelijk al heel fijn. Bij de eerste oefening kon ik al heel erg ontspannen. Mijn hoofd werd een stuk leger. Ik zou het andere kinderen ook aanraden. Maar iedereen moet het zelf bepalen."

De rol van ouders

Zou mindfulness een oplossing zijn voor meer kinderen? Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont heeft zijn twijfels. "Sommige kinderen zullen ermee geholpen zijn, anderen helemaal niet. Het is iets voor uiterste gevallen, kinderen die bijvoorbeeld heel druk zijn."

Pont denkt dat een deel van de problemen waar kinderen nu mee kampen te wijten zijn aan te weinig beweging. "Je lichaam heeft een natuurlijke drang om te bewegen. Het lijf moet zich ontwikkelen en verwacht een aantal impulsen op een dag te krijgen. Als je dan de hele dag binnen zit, krijgt het die impulsen niet." Mindfulness helpt in zo'n geval ook niet.

Ouders spelen volgens Pont een grote rol spelen in hoe hun kinderen omgaan met deze crisis. Zij hebben volgens hem een voorbeeldfunctie. "Er is wel ruimte om als ouder aan je kinderen te vertellen wat er vervelend is aan deze tijd, maar er moet wel een duidelijk balans zijn."

"Je kan verzanden in slachtofferrol, maar je kan ook kijken naar wat je in deze situatie nog wel kunt doen. Thuis een restaurant namaken of matrassen in de woonkamer leggen om een hotel na te bootsen zouden leuke oplossingen kunnen bieden." Een ding is volgens Pont hem allerbelangrijkste: "Blijf positief."

Lees meer over
MindfulnessKindOpvoedingCoronacrisis in NederlandEditie NL Link in bio